Zorgen aardappelen voor overgewicht?
HomeGezond levenVoedingVoedingswarenAardappelen en graanproductenAardappelen

Zorgen aardappelen voor overgewicht?


Aardappelen hebben meer pluspunten dan rijst en deegwaren. Vergeleken met eenzelfde portie aardappelen leveren rijst en deegwaren immers beduidend meer calorieën, minder kalium en vezels, en geen vitamine C.

Op zich zijn aardappelen niet vet. Dat ze dikmakers zijn, is dan ook volstrekt onjuist. Hun slechte reputatie hebben ze te danken aan sommige bereidingswijzen (bv. frituren) en ongezonde gewoonten zoals het overgieten met extra veel saus. Ter vergelijking: 200 g gekookte aardappelen bevatten slechts 152 kcal en geen vet; 200 g frieten gefrituurd in plantaardige olie 510 kcal en 23 g vet.

Dat ze zetmeel bevatten, voedt eveneens het vooroordeel dat aardappelen overgewicht veroorzaken. Nochtans zijn complexe koolhydraten, zoals zetmeel, gezonde energieleveranciers.

Voedingsdeskundigen zijn dan ook geen voorstander van koolhydraatarme diëten, die onder meer aardappelen weren. Deze diëten garanderen geen stabiel lager gewicht op lange termijn en kunnen de kans verhogen op sommige chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.

Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen