Brood heeft een belangrijke plaats in een evenwichtige en gezonde voeding. Het levert vooral meervoudige koolhydraten (zetmeel), die gezonde energieleveranciers zijn. Het bevat ook vezels, vitamines en mineralen maar vrijwel geen vet.

De vezels zuigen water op zoals een spons, waardoor ze uitzetten en de doorstroming in de darmen bevorderen. Dat verkleint de kans op verstopping. Bovendien voorkomt het dat eventuele kankerverwekkende of giftige stoffen makkelijk in contact komen met de darmwand, waardoor het risico op darmkanker vermindert. De grotere darminhoud en de betere doorstroming in de darmen verhinderen ook het ontstaan van uitstulpingen in de darm. De vezels geven ook een groter verzadigingsgevoel, waardoor je minder zin hebt in allerhande tussendoortjes.

Brood heeft bij heel wat mensen onterecht een slecht imago, wat eerder te wijten is aan de vette charcuterie of zoete toespijs die vaak te dik op de boterhammen wordt gesmeerd of gelegd.

Aanbevolen hoeveelheid

Volkorenbrood geniet de voorkeur, gevolgd door bruine broodsoorten. Ze bevatten meer essentiële voedingsstoffen (bv. ijzer, koper en magnesium) dan wit brood.

Zoek je een alternatief voor brood, kies dan voor ongezoete muesli of volkorenontbijtgranen, bij voorkeur aangevuld met een vers stuk fruit. Geraffineerde producten zoals de meeste ontbijtgranen (cornflakes) zijn minder aanbevolen. Ze leveren onvoldoende vezels en zijn vaak met suiker gezoet.

Gebak, croissants, pistolets en sandwiches bevatten amper vezels, vitaminen en mineralen. Daardoor hebben ze weinig voedingswaarde. Bovendien zit er vaak veel suiker, zout en vet in waardoor ze ook nog eens een hoge energiedichtheid hebben. Deze producten eet je het best met mate.

Bewaartips

  • Laat het brood steeds in de zak waarin de bakker het verpakt.
  • Bewaar het brood op kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een gesloten broodtrommel.
  • Leg nooit brood en peperkoek samen op eenzelfde afgesloten plaats. Peperkoek onttrekt immers het vocht aan het brood, waardoor het uitdroogt.
  • Laat zelfgebakken brood volledig afkoelen vooraleer het in de broodtrommel op te bergen.
  • Gooi beschimmeld brood weg. Het verwijderen van de zichtbare schimmel volstaat immers niet om gezondheidsproblemen tegen te gaan.
  • Laat ingevroren brood niet langer dan een maand in de diepvries.
Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen