HomeGezond levenVoedingVoedingswarenAardappelen en graanproductenBrood

Zelf brood bakken: de investering waard?

Brood is een basisproduct in ons voedingspatroon. Veel mensen bakken hun brood zelf, maar is het die investering waard? 

Er zijn voor- en nadelen verbonden aan brood bakken. Het hangt ervan af wat je belangrijk vindt: zelf je brood kunnen samenstellen of gemak.

Voordelen

 • Goedkoper
  Je eigen brood bakken is meestal goedkoper dan een brood kopen. Naast de vaste kosten van elektriciteit, water en je broodbakmachine, bepaalt vooral het meel de prijs van je brood. Een all-in-broodmix is gemakkelijk, maar niet goedkoop. Je hoeft enkel nog water bij te voegen en klaar is Kees.
  Een andere optie is dat je zelf je brood samenstelt met bloem, gist, water, zout en eventueel extra zaden. Dat is goedkoper en gezonder, want je bepaalt zelf wat er in zit. Maar het kan wel even zoeken zijn naar het goede recept.
 • Wanneer je maar wil
  Besef je ’s avonds dat er geen brood meer genoeg is voor het ontbijt de dag nadien? Geen probleem. Je doet de ingrediënten in de machine, duwt op ‘Start’ en binnen enkele uren heb je een vers broodje. Je hoeft vroeg in de ochtend de deur niet meer uit en je woning ruikt overheerlijk.
 • Eigen smaak en gezonder
  Brood bevat meervoudige koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen en heeft een belangrijke plaats in een evenwichtige voeding. Brood in de winkel bevat echter ook verborgen suikers, E-nummers en broodverbeteraars.
  Als je zelf je brood bakt, voeg je enkel toe wat je wil. Minder of geen suiker? Minder zout? Zonnebloempitjes of sesamzaadjes? Bovendien kies je zelf of je een donkere of lichte korst wenst. Alles kan.
 • Weinig werk
  Kneed je zelf je deeg, dan ben je een tijdje zoet. Maar wie brood bakt met een broodbakmachine heeft maximaal vijftien minuutjes werk. Je doet de ingrediënten in de bak en duwt op ‘Start’. De machine doet de rest. Ondertussen kan je andere werkjes doen of tijd besteden aan je gezin.

Nadelen

 • Sneller bederf en meer kruimels
  Omdat in zelfgebakken brood geen bewaarmiddelen zitten, wordt het sneller hard en oud. Dat kan je oplossen door het brood (afgekoeld) in te vriezen en enkel de sneetjes te ontdooien die je nodig hebt. Zelfgebakken brood heeft ook een andere textuur en kruimelt meer dan brood uit de winkel.
 • Investering
  Een broodbakmachine kost geld. Je hebt veel soorten, maar reken toch op zo'n 100 euro voor je toestel. Als je vaak brood bakt, is ook een snijmachine handig.
 • Ruimte
  Beide machines nemen plaats in. Tel daarbij nog eens de voorraad meel en je verliest toch wel wat plaats in je keuken.
 • Niet meteen klaar
  Een brood bakken duurt al snel drie à vier uur. Het brood kan je niet meteen opeten als het uit de oven komt. Het moet afkoelen voor je het kan snijden. Begin dus tijdig.
 • Mislukken
  Zelfs een ervaren thuisbakker haalt af en toe nog eens een mislukt brood uit de oven. Soms zijn de ingrediënten iets minder vers of heb je niet zo goed afgewogen. Een reservebrood in de diepvries is geen overbodige luxe.

Tip

Om het jodiumtekort bij de Belgische bevolking aan te pakken, wordt sinds 2009 het gebruik van gejodeerd zout in de bakkerijsector gestimuleerd. Ook als je thuis brood bakt, voeg je het best gejodeerd zout met een matig jodiumgehalte (10-15 mg/ kg zout) toe. Dit kan je kopen in de supermarkt.

Conclusie

Zelf je brood bakken heeft voor- en nadelen. Wil je weten wat je eet en heb je zin en tijd om zelf te bakken: doe het dan zeker. Heb je geen zin in gedoe en wil je gemakkelijk zijn: blijf dan verder naar je bakker of supermarkt gaan.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen