HomeGezond levenVoedingVoedingswarenAardappelen en graanproducten

Glutenvrij eten: niet voor iedereen

Glutenvrij eten is een nieuwe trend die komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. Niet enkel coeliakiepatiënten volgen het dieet, maar ook mensen die gezonder willen leven. Maar heeft dat wel zin? 

Alomtegenwoordig

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, gerst, rogge en enkele andere granen

Het is alomtegenwoordig in onze dagelijkse voeding zoals in brood, pizza, gebak, zoute snacks, pasta en paneermeel. Maar ook producten waarvan je het niet verwacht, bevatten gluten. Denk maar aan bindmiddelen van soepen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. 

Must voor coeliakiepatiënten

Voor de meeste mensen vormen gluten geen probleem. Maar bij coeliakiepatiënten - 0,5 tot 1 procent van de bevolking - beschadigen gluten het slijmvlies van de dunne darm

De enige behandeling is een glutenvrij dieet. Nadat de diagnose van coeliakie is gesteld, kan een diëtist(e) je daarbij helpen. Die zal je lijsten van voedingsmiddelen geven, met vermelding van de toegelaten merken.

Iedereen glutenvrij?

Er zijn ook steeds meer gezonde mensen die glutenvrij eten voor hun gewicht of gezondheid. 

Wie gluten uit zijn voeding schrapt, zal vaak wat kilo’s verliezen en zich beter voelen. Dit komt niet door de gluten zelf, maar omdat je tegelijkertijd minder eet en gezondere keuzes maakt. Door pizza, gebak, zoute snacks en koekjes te vervangen door tussendoortjes, zoals fruit, maak je keuzes die je gezondheid bevorderen.

Probleem is echter dat wie brood en andere producten op basis van glutenbevattende granen weglaat, ook een aantal nuttige voedingsstoffen mist. Bruin of volkoren brood is bijvoorbeeld rijk aan voedingsvezels, bepaalde vitaminen (B1, B2 en andere B-vitamines) en mineralen (bv. ijzer, zink, magnesium). Uiteraard bestaan er glutenvrije alternatieven, maar die zijn een stuk duurder. 

Bovendien zijn glutenvrije koekjes of glutenvrij wit brood niet noodzakelijk gezonder

Conclusie

Glutenvrij eten is overbodig als je geen coeliakiepatiënt bent. Het is immers een heel streng dieet waar slechts een kleine minderheid baat bij heeft. 

Daarenboven zijn glutenvrije alternatieven duur. Wil je dus gezonder leven? Kies dan voor gezonde voeding met veel fruit en groenten, en laat vooral de extraatjes, zoals koekjes, desserts en snacks. Drink voldoende water en beweeg minstens een halfuur per dag.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen