HomeGezond levenVoedingVoedingswarenAardappelen en graanproducten

Kies voor volkoren

Volkoren graanproducten verdienen de voorkeur. Dit betekent dat de granen die gebruikt worden nog volledig intact zijn. Het graan in witte producten is daarentegen bewerkt. Het grootste deel van het graan is verwijderd waardoor er ook veel voedingsstoffen verloren zijn gegaan.

Volkoren producten verdienen de voorkeur omdat ze meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen bevatten dan de geraffineerde witte soorten. Een snee volkorenbrood bevat bijvoorbeeld drie keer meer vezels en drie keer meer ijzer dan een snee wit brood. En 100 gram gekookte volkoren pasta bevat ruim zeven keer meer vezels en ruim drie keer meer ijzer dan gewone pasta.

Voedingsvezels zijn belangrijk voor: 

  • het bevorderen van de spijsvertering en stoelgang;
  • het verlagen van de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten; 
  • het verlagen van slechte cholesterol;
  • de preventie van ziekten zoals diabetes type 2, een te hoog cholesterolgehalte en sommige soorten kanker;
  • een betere verzadiging: je hoeft er dus minder van te eten om een voldaan gevoel te hebben en je zal minder snel opnieuw honger krijgen;
  • aanvoer van ijzer (ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede).

Bruin brood is vaak gekleurd met moutextract en heeft daarom een bruine kleur. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat er volle granen zijn in gebruikt. Kijk daarom indien mogelijk op de verpakking of het eerste ingrediënt volkoren tarwebloem is.
Volkorenbrood is dus altijd bruin brood maar het omgekeerde is niet altijd waar.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen