Pasta is de verzamelnaam voor meer dan driehonderd soorten deegwaren. Ze hebben allemaal dezelfde basisingrediënten: water, tarwemeel en soms ook eieren.

Net als aardappelen en brood vormen deegwaren de basis van een gezonde voeding. Ze bevatten meervoudige koolhydraten, die gedurende uren energie leveren.

Deegwaren zijn dan ook de maaltijd bij uitstek voor duursporters die een wedstrijd voor de boeg hebben. En deegwaren hebben nog meer pluspunten. Ze verteren gemakkelijk, bevatten weinig calorieën en indien je volkorenpasta kiest, leveren ze veel voedingsvezels.

Dat betekent evenwel niet dat pasta’s gezonder zijn dan gekookte en gestoomde aardappelen. Vergeleken met eenzelfde portie aardappelen leveren deegwaren immers bijna tweemaal zoveel calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Bovendien voeren aardappelen, zelfs in vergelijking met volkorenpasta, meer vezels aan. Deze verhogen het verzadigingsgevoel, bevorderen de gezondheid van de darmen en verminderen het risico op hart- en vaatziekten en sommige kankers. Kortom, bij warme maaltijden genieten aardappelen de voorkeur. Vervang ze dus niet elke dag door pasta. En als je deegwaren serveert, voorzie je het best ook groenten en fruit als bron van vitamine C.

De aanbevolen hoeveelheid kan je omrekenen ten opzichte van aardappelen: een gekookte aardappel komt overeen met 40 gr gekookte deegwaren (ongeveer 15 gr ongekookt). Pasta’s zwemmen vaak in een saus van room, spek en kaas. Ook het gehakt in een spaghetti bolognaise en de geraspte kaas als afwerking, nemen vaak de plaats in van een stevige portie groenten. Voor een evenwichtig pastagerecht gebruik je beter veel groenten, eventueel mager vlees of vis, en bijvoorbeeld een saus op basis van tomaten.

Net zoals pasta’s, bevatten couscous en rijst geen vitamine C. Couscous levert daarentegen wel veel koolhydraten, magnesium, ijzer, vitamines B, eiwitten en voedingsvezels. Rijst is een uitstekende leverancier van trage koolhydraten, maar bevat weinig vitaminen en eiwitten. Eet rijst daarom steeds met eiwithoudende voedingsmiddelen zoals vis, eieren, vlees, kip of peulvruchten.
45 gr gekookte rijst of couscous (ongeveer 15 gr ongekookt) komt overeen met een gekookte aardappel.

Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen