Quinoa is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse plant. De Inca's verbouwden ze al vijfduizend jaar geleden in het Andesgebergte. Ze gebruikten de quinoa-zaden om te koken.

De naam betekent moedergraan of supergraan. Vandaag krijgt quinoa de stempel van superfood. Maar klopt dat ook?

Bron van eiwitten?

Eiwitten geven een goede verzadiging en een voldoende inname ervan houdt het spierweefsel in stand. 

Quinoa bevat 16 procent eiwit. Dat is vrijwel dubbel zoveel als bijvoorbeeld tarwe en zilvervliesrijst. De eiwitsamenstelling is van zeer hoge kwaliteit, bijna zo compleet als die van vlees of ei.

In onze westerse samenleving krijgen we echter meer eiwitten binnen dan we nodig hebben. Je hoeft dus geen quinoa te eten voor de extra eiwitten. Zie het eerder als een alternatief voor mensen die minder of geen vlees eten. Maar ook peulvruchten en soja zijn in dit geval goede alternatieven. Zij bevatten namelijk 45 procent hoogwaardig eiwit.

Veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen?

Voedingsvezels bevorderen een goede spijsvertering en darmwerking. Daarnaast zorgen ze voor een verzadigd gevoel wat ten goede komt aan een gezond gewicht.    

Quinoa bevat meer voedingvezels dan rijst, pasta of aardappelen. Dit betekent niet dat quinoa de beste bron van vezels is. Zo ligt het vezelgehalte in bijvoorbeeld volkorenbrood en havermout nog hoger. 

Vergeleken met andere granen is quinoa ook rijker aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor en vitamine E en vitamine B. Dat is goed nieuws. Maar eigenlijk hebben we van de meeste mineralen zo weinig nodig dat we niet speciaal quinoa hoeven te eten.

Glutenvrij?

Quinoa is glutenvrij. Personen met coeliakie (1 procent van onze bevolking) verdragen quinoa dus goed

Conclusie

Quinoa bevat veel goede eiwitten, heeft een hoog vezelgehalte, levert mineralen en vitaminen, en is glutenvrij. 

Dit pseudograan heeft veel voordelen. Maar voor je gezondheid is het zeker niet nodig om op quinoa-dieet te gaan. Dit is zelfs af te raden wegens een kans op tekorten

Quinoa is een prima afwisseling voor rijst, pasta of muesli. Het dient ook uitstekend als plantaardige vleesvervanger

Aardappelen, linzen of havermout hebben evenwel gelijkaardige gezondheidsvoordelen en zijn veel goedkoper dan quinoa.

CM-diensten en -voordelen