Spelt is een tarwesoort. De laatste jaren wint deze graansoort aan populariteit en krijgt het heel wat gezonde eigenschappen toegeschreven.

Voedingswaarde

Bij de vergelijking van spelt met tarwe merken we enkele verschillen

  • De hoeveelheid koolhydraten in spelt en tarwe is grotendeels vergelijkbaar. 
  • Het aantal vetten ligt iets hoger bij spelt dan bij tarwe. 
  • Ook eiwitten zijn iets meer aanwezig in spelt dan in tarwe. Het verschil is echter niet groot. Een deel van de eiwitten in tarwe en spelt zijn gluten.

Gluten

Gluten in spelt hebben een andere structuur dan deze in tarwe. Die uit spelt zouden iets makkelijker verteerbaar zijn. 

Dit geldt echter niet voor personen met glutenintolerantie of coeliakie. Gluten beschadigen bij hen het slijmvlies van de dunne darm. Er kunnen eveneens ontstekingsreacties in het darmslijmvlies optreden. Om de darm te laten herstellen en verdere beschadiging te voorkomen, is een glutenvrij dieet noodzakelijk. Ook het gebruik van spelt is voor hen daarom sterk af te raden.

Speltbrood

Speltbrood bevat spelt. Maar er kunnen ook andere graansoorten in verwerkt zijn. 

De benaming van brood verwijst immers naar de graansoort die als hoofdingrediënt gebruikt wordt. Dit geldt eveneens voor andere soorten zoals tarwebrood en roggebrood. Er wordt echter nergens bepaald hoeveel van dat graan aanwezig moet zijn in de gebruikte bloem. 

Het is dus niet zeker dat een speltbrood volledig met volkoren speltbloem gemaakt werd. Afwisseling bij de keuze van je brood is dus de beste optie.

Bronnen: Voedingscentrum en Gezond Leven

CM-diensten en -voordelen