Groenten
HomeGezond levenVoedingVoedingswaren

Groenten


Dagelijks is een portie van minstens 300 gram groenten (zes groentelepels of twaalf eetlepels) aanbevolen, liefst verdeeld over verschillende maaltijden.

Je kunt ongeveer 200 gram serveren bij de warme maaltijd (ongeveer een half bord) en 100 gram rauwkost bij de broodmaaltijd of als tussendoortje (bv. een kommetje kerstomaatjes of radijsjes). Enkele champignons in een saus of wat groenten als garnituur volstaan dus niet.

Verse groenten en onbereide diepvriesgroenten genieten de voorkeur. Als je de bewaar- en bereidingsvoorschriften opvolgt die op de verpakking staan, zijn groenteconserven en voorgesneden groenten goede alternatieven. Kant-en-klare groentebereidingen in diepvries, blik of glas zijn minder aangewezen omdat ze vaak meer vet en zout bevatten.

Groentesappen kunnen ter afwisseling of aanvulling van (diepvries)groenten, maar zijn geen volwaardige vervangers. Gemiddeld leveren ze namelijk minder vezels dan de eigenlijke groenten.

Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen