HomeGezond levenVoedingVoedingswarenGroenten

De moestuin is hip

De moestuin biedt heel wat voordelen en is weer helemaal in. Veel ruimte heb je er niet voor nodig. En ook al heb je geen groene vingers, ook jij kan 'moestuinieren'! 

Voordelen

 • Groenten kosten geld en dan is het fijn als je af en toe eens kan koken met ‘gratis’ groenten uit eigen tuin. 
 • Groenten uit de moestuin zijn gezond(er), want je bent er zeker van dat er geen chemische stoffen op gespoten zijn. 
 • Moestuinieren is een goede work-out. Je bent voortdurend in beweging. Wees dus maar gerust dat je na een halfuurtje goed zweet. Bovendien hoef je er het huis niet voor te verlaten (geen oppas nodig dus!) en met wat geluk krijg je zelfs een mooi bruin tintje. 
 • Een moestuin is leerrijk voor (klein)kinderen. Ze vinden het fijn om zelf te zaaien of te planten. En het cliché klopt: wat ze zelf (helpen) kweken, vinden ze meestal lekkerder. 

Zaaien en planten

Moestuinieren mag dan wel hip zijn, het gaat niet vanzelf

Vooreerst heb je ruimte nodig. Wie geen tuin heeft of slechts over een kleine ruimte beschikt, kan zich bijvoorbeeld behelpen met een ‘vierkante moestuin’. Deze houten bak is een meter op een meter groot en verdeeld in negen vakjes. Het voordeel van deze bak is dat je hem overal kan zetten: in een verloren hoekje van de tuin of zelfs op het terras van je appartement midden in de stad.

Nadat je de nodige ruimte voorzien hebt, is het tijd om te planten of te zaaien. Plantjes planten gaat sneller en is iets zekerder qua opbrengst dan zaaien. Maar dan mis je natuurlijk dat wonderbaarlijke moment waarop het eerste zaadje begint te kiemen… 

Sommige groenten, zoals radijsjes, sla, rucola, rode bieten en courgettes, lukken meestal zonder veel problemen. Andere, zoals kolen en tomaten, vragen wat meer onderhoud. Het is aan jou om de keuze te maken. Een mix tussen ‘gemakkelijk’ en ‘uitdagend’ maakt ook je moestuin spannend! 

Oogsten

Naast de inspanning en de ontspanning die je aan een moestuin hebt, is ook het resultaat niet onbelangrijk. Niets is leuker dan op het laatste moment de tuin in te lopen om je pizza af te werken met enkele blaadjes verse basilicum en rucola. De smaak van zelf gekweekte groenten is veel intenser dan deze van de producten die je in de winkel koopt. 

Denk vooral niet dat je de eerste keer een gigantische opbrengst zal hebben, maar zie het als een leuke hobby. Je bent in beweging, je zit buiten (al dan niet in de zon) en terwijl je je focust op je groenten en de bijhorende slakken en onkruiden, denk je niet andere muizenissen. 

Bovendien heb je van al je noeste arbeid een mooi resultaat, want om de zoveel tijd kan je heerlijk intens smakende groentjes oogsten. 

Gezond moestuinieren

 • Kweek groenten niet naast een drukke (spoor)weg, vervuilende activiteit of vlak naast een gebouw. Het regenwater dat van de muren stroomt, kan vervuild zijn. 
 • Kies onbehandeld hout voor paaltjes of een tuinhuis. Treinbilzen, geverfd hout of chemisch behandelde palen vervuilen de grond. 
 • Stook geen vuurtjes in de tuin. De rook bevat schadelijke stoffen die op je groenten neerslaan. 
 • Autobanden en flessen van schoonmaakproducten zijn niet geschikt als plantenbak. 
 • Pak ziekten en plagen bij je planten en groenten liefst zonder pesticiden aan. Gebruik je er toch, dan moet je enkele weken wachten voor je je groenten mag eten. 
 • Was altijd je handen na het tuinieren. 
 • Groenten kun je het best wassen en eventueel schillen voor je ze opeet. Van bladgroenten of sla haal je de buitenste bladeren weg. Zo verwijder je de meeste vormen van vervuiling.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen