Contacteer ons

HomeGezond levenVoedingVoedingswarenVis

Bereiding en bewaring

Bereiding

Zowel magere als vette vissoorten passen uitstekend in een gezonde keuken. Althans indien de verse of ingevroren vis met weinig vet wordt klaargemaakt. 

Aanbevolen bereidingswijzen zijn pocheren, stomen, stoven, roosteren of garen in aluminiumfolie (papillot).

Bewaring

De temperatuur van verse vis moet bij voorkeur tegen het vriespunt liggen en mag zeker nooit hoger zijn dan 4°C. Koop vis daarom steeds op het einde van je inkopen en vervoer hem bij voorkeur in een koeltas of -box.

Vraag de visboer ook om de vis goed schoon te maken, indien je hem niet meteen zult klaarmaken. En laat vis in afwachting van de bereiding, nooit buiten de koelkast liggen. Verpakt in aluminiumfolie of goed afgedekt blijft vis in de koelkast ongeveer 24 uur goed.

Diepvries

Wil je vis langer dan 24 uur bewaren, koop je het best ingevroren producten. Door de snelle invriesmethoden genieten ze de voorkeur op vis die je zelf invriest. Verser dan industrieel diepgevroren vis kan immers nauwelijks. De vis wordt onmiddellijk schoongemaakt, gefileerd en ingevroren. Dankzij geavanceerde invriestunnels koelt de vis op een tiental minuten af naar -20°C. Hierdoor is hij van onberispelijke kwaliteit, met behoud van smaak en textuur.

Omdat de kwaliteit geleidelijk afneemt, zijn diepvriesproducten niet onbeperkt houdbaar. Afhankelijk van de vissoort, kunt u ze bij -18°C drie tot acht maanden bewaren.

Diepgevroren vis ontdooi je eerst op de laagste stand in de microgolfoven of in de koelkast. Gepaneerde diepgevroren vis kan direct in de pan of de oven. Diepvriesgerechten bereid je volgens de aanduidingen op de verpakking.

Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen