Vlees
HomeGezond levenVoedingVoedingswaren

Vlees


Naast nuttige voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen, bevat vlees ook verzadigd vet. Niet overdrijven met de consumptie van vlees, is dan ook de boodschap.

Verzadigde vetzuren hebben een negatieve weerslag op de cholesterolwaarden in het bloed en kunnen aan de basis liggen van hart- en vaatziekten. Daarnaast zou het regelmatig eten van vooral rood vlees onder meer dikkedarm-, prostaat- en borstkanker in de hand werken.

Vlees hoeft niet dagelijks op het menu te staan en eet je het best met mate. 

Concreet betekent dit:

  • vers wit vlees: twee tot drie keer per week 
  • vers rood vlees: een tot twee keer per week 
  • bewerkt vlees: zo weinig mogelijk

Uiteraard is ter afwisseling een stukje worst of een gebakken speklapje best mogelijk, zolang deze eerder uitzondering dan regel zijn. Dit geldt eveneens voor charcuterie

Beperk vlees alleszins tot één maaltijd per dag. Een boterham met salami als ontbijt, een smos americain als lunch en biefstuk friet als diner: geen goed idee.

Dokter Michiel Callens, preventie-arts CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen