Magere en vette soorten
HomeGezond levenVoedingVoedingswarenVlees

Magere en vette soorten


Zoals blijkt uit onderstaande lijsten varieert het vetgehalte van vlees zeer sterk. Bovendien heeft elke diersoort stukken die mager, gemiddeld vet en vet zijn.

In het kader van een gezonde voeding geniet mager vlees duidelijk de voorkeur. Niet alleen omdat het minder vet bevat maar ook omdat mager vlees eerder enkelvoudig onverzadigde (gezonde) vetzuren bevat dan verzadigde.

Uiteraard is ter afwisseling een stukje worst of een gebakken speklapje best mogelijk, zolang deze eerder uitzondering dan regel zijn. En voor charcuterie geldt het devies: eet brood met beleg in de plaats van beleg met brood.

Voorbeelden magere producten

Vetten
(in gram/100 gram vlees)
Vlees
Kalfslapje 1,8
Kalkoenborst1,0
Kippenborst1,3
Magere biefstuk0,8
Rundsstoofvlees1,3
Rundsvlees, lange rugspier1,3
Struisvogelsteak1,0
Varkenshaas2,3
Varkensmignonnette, gegrild1,9
Vleeswaren
Filet d'Anvers1,9
Filet de Saxe2,0
Gekookte ham2,9
Kalkoenham1,9
Kippenham2,7
Rosbief1,8

Voorbeelden vette producten

Vetten
(in gram/100 gram vlees)
Vlees
Gehakt, gebakken27,0
Lamsvlees25,0
Spek53,3
Worstsoorten (gemiddeld)35,2
Zwarte beuling34,5
Vleeswaren
Cervelaatworst27,9
Ganzenlever54,0
Kipcurrysalade31,7
Leverpastei28,9
Salami29,7
Vleessalade29,1

Bron: Belgische voedingsmiddelentabel Nubel, 5de editie, 2009

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen