HomeGezond levenVoedingVoedingswarenVoedingsstoffen

Zoetstoffen

Zoetstoffen zijn additieven die in producten zoals frisdrank, warme dranken, yoghurt of lightproducten gebruikt worden in de plaats van suiker

Er zijn verschillende soorten, elk met hun eigen specifieke kenmerken, bijvoorbeeld al dan niet te verwarmen of een unieke smaak. 

Zoetstoffen zijn vooral populair omdat ze minder calorieën aanbrengen.

Soorten

De bekendste zoetstoffen zijn de intensieve zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaam-k of cyclamaat. Ook stevia behoort tot de intensieve zoetstoffen. Deze leveren per 100 g ongeveer evenveel energie als suiker maar omdat ze een veel sterkere zoetkracht hebben, heb je er veel minder van nodig. Een aspartaamtabletje in de koffie bijvoorbeeld brengt 0,3 kcal aan terwijl een gewoon klontje suiker je algauw 20 kcal oplevert.

De extensieve zoetstoffen of polyolen, zoals xylitol of sorbitol, leveren even veel energie en hebben dezelfde zoetkracht als suiker maar ze hebben niet zo’n sterk effect op de bloedsuikerspiegel. Ze worden vooral gebruikt in kauwgom, snoepjes en producten voor diabetici.

Stevia

Sinds eind 2011 is het gebruik van stevia als tafelzoetstof en als toevoeging aan producten ter vervanging van suiker in de Europese Unie toegelaten. Het is een prima vervanger voor mensen met overgewicht want het bevat zo goed als geen calorieën. Lees meer over stevia

Etiket

Producten waarin zoetstoffen zijn verwerkt, moeten in de ingrediëntenlijst de zoetstoffen aanduiden met de naam van de categorie, gevolgd door hun specifieke naam of hun E-nummer. Als de voeding een of meer zoetstoffen, toegevoegde suiker of zoetstof bevat, moet bij de verkoopbenaming de vermelding staan ‘met zoetstof(fen)’ of ‘met suiker(s) en zoetstof(fen)’.

Aanbevolen hoeveelheden

Per zoetstof is een Aanbevolen Dagelijkse Inname (ADI) vastgelegd. Dat is de dosis die je dagelijks mag gebruiken zonder gezondheidsrisico’s te lopen. Deze hoeveelheid moet ook op de verpakking van zoetstoffen vermeld worden. 

De ADI bij volwassenen bedraagt 4 liter lightfrisdrank of 150 tabletjes zoetstof. Zelden bereikt iemand die aanbevolen hoeveelheid. Wel wordt aangeraden om het gebruik van zoetstoffen te beperken in voedsel dat bestemd is voor baby’s, peuters en kleuters.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen