HomeGezond levenVoedingVoedingswarenZuivel

Kaas

Kaas levert enerzijds belangrijke voedingsstoffen: eiwitten, vitaminen A, D en B12, en vooral ook veel calcium. 

Anderzijds bevat kaas verzadigde vetten die gelinkt zijn hart- en vaatziekten. 

Kaas past in een evenwichtig voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.

Soorten

Het vet- en zoutgehalte varieert naargelang de kaassoort. Hoewel er vandaag diverse variëteiten zijn met een verlaagd zoutgehalte, bevat kaas gemiddeld 1,50 gram zout per 100 gram. Bij blauwe schimmelkazen kan deze hoeveelheid oplopen tot 4 gram.

Het vetgehalte van kaas wordt op de verpakking meestal weergegeven met een cijfer en een plusteken. Algemeen geldt: hoe hoger het cijfer, hoe vetter de kaas:

  • 20+-kazen zijn mager;
  • 30+-kazen doorgaans halfvet;
  • vanaf 40+ betreft het vettere kaassoorten.

Het cijfer geeft het vetpercentage weer per droge stof. Hoeveel vet kaas op zich bevat, kun je voor de meeste soorten zelf berekenen. Omdat de meeste kazen - uitgezonderd verse kaas, plattekaas en smeerkaas - voor ongeveer veertig tot vijftig procent uit vocht bestaan, volstaat het om het cijfer voor het plusteken te delen door twee. Het resultaat is het aantal gram vet per 100 gram kaas.

Magere kazen en lightsoorten krijgen de voorkeur. Vette kazen worden het best slechts met mate gebruikt.

Vele kaasmerken brengen een lightversie op de markt waarin het vetgehalte is verlaagd. Dit betekent evenwel niet dat deze kazen geen vet meer bevatten. Neem er dus geen dubbele portie van. Want dan sla je evenveel vet in als met een portie vette kaas.

Bewaartips

  • Kaas is een levend product. De micro-organismen die instaan voor het rijpingsproces blijven in de kaas verder leven. Koel bewaren is dan ook nodig om bederf tegen te gaan. Maar de temperatuur mag ook niet te laag zijn omdat dan vele waardevolle smaakstoffen kunnen verloren gaan.
  • Leg kaas onderaan in de koelkast waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwe schimmelkaas en sterk gerijpte kaas. Deze leg je hoger in de koelkast, waar de temperatuur lager is.
  • Bewaar kaas steeds luchtdicht verpakt, in hermetisch gesloten dozen of in de oorspronkelijke vacuümverpakking. Zo voorkom je dat de kaas geurtjes opneemt van andere eetwaren die in de koelkast liggen.
  • Neem kaas een halfuur voor gebruik uit de koelkast. Hij krijgt dan de tijd om te chambreren en al zijn smaakstoffen vrij te maken. Neem evenwel niet meer uit de koelkast dan nodig.
Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen