HomeGezond levenVoedingVoedingswarenZuivel

Melk

Je hoorde allicht al eens de slogan ‘Melk is goed voor elk’. Maar tegenwoordig lees je ook vaak dat melk niet deugt

Zijn het de voor- of tegenstanders die we moeten geloven? Of ligt de waarheid ergens in het midden?

Voor- en nadelen

Melk en melkproducten: 

  • leveren hoogwaardige eiwitten;
  • zijn een belangrijke bron van calcium;
  • bevatten veel vitamines B2 en B12

Tegenover deze voordelen staat dat melkproducten - en vooral de volle varianten - verzadigde vetten bevatten, wat het risico op hart- en vaatziekten mogelijk verhoogt. Volle en gesuikerde producten brengen vaak ook veel calorieën aan.

Hoeveel?

De voor- en nadelen van zuivelproducten zijn wetenschappelijk nog niet honderd procent in kaart gebracht. Dat maakt het erg moeilijk om te zeggen hoeveel je er het best van gebruikt.

Je kiest het best voor:

  • halfvolle melkproducten omdat ze minder verzadigde vetten bevatten dan volle producten;
  • producten zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen.

Lactose-intolerantie

Als je melk moeilijk verteert, is er vaak sprake van lactose-intolerantie. Meestal gaat het over een vorm waarbij je lichaam onvoldoende lactase aanmaakt, waardoor het de lactose niet goed afbreekt. 

Een strikt lactose- en melkvrij dieet is meestal niet nodig. Maar het is wel zinvol om uit te zoeken welke hoeveelheid en welke melkproducten je verdraagt. Indien nodig kan je hiervoor je huisarts of een diëtist raadplegen. 

Alternatieven

Er is een rijk gamma aan sojaproducten en andere plantaardige dranken ter vervanging van melk. Ze bevatten minder verzadigde en meer onverzadigde vetten dan koemelk. 

Sojaproducten verrijkt met calcium zijn een volwaardig alternatief voor melk. Maar ook bij deze producten is er een groot aanbod aan gesuikerde en gezoete producten die je beter vermijdt. Kies producten die ook vitamine B12 en B2 bevatten. En wees voorzichtig met sojaproducten met chocolade- of fruitsmaken omwille van het suikergehalte. 

Plantaardige melkproducten, zoals amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk, bevatten onvoldoende eiwitten en zijn geen volwaardige vervangers van melk. 

Indien je geen melk wil of kan drinken, is het belangrijk dat je op een andere manier calcium inneemt. Dat kan via bepaalde groenten (bv. broccoli en spinazie), noten en peulvruchten. Maar je moet er in verhouding veel meer van eten om dezelfde hoeveelheid calcium binnen te krijgen.

Conclusie

Melk en melkproducten brengen heel wat voordelen die je niet zomaar kan weglaten. Als je dit toch doet, kies dan voor calciumverrijkte sojaproducten of andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium. Je kiest het best voor halfvolle melk en melkproducten zonder toegevoegde suiker of zoetstoffen.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen