HomeGezond levenVoedingVoedingswarenZuivel

Verrijkte zuiveldrankjes

Zuiveldrankjes waaraan zogenaamd goede bacteriën zijn toegevoegd, kennen steeds meer bijval. Maar bevorderen deze kleine flesjes effectief de gezondheid?

Producenten verwijzen naar wetenschappelijke studies om het nut van de drankjes te bevestigen. Dat ze kunnen bijdragen tot het voorkomen en herstel van een verstoorde darmflora (bv. na een antibioticakuur) staat vast.

Veel minder zeker is dat mensen die deze drankjes regelmatig innemen ook werkelijk gezonder zijn en bijvoorbeeld minder last hebben van griep, ontstekingen of verkoudheden. Verder onafhankelijk onderzoek is alvast nodig.

Wettelijk gezien mag de verpakking van deze producten geen specifieke gezondheidsvoordelen vermelden. De meeste fabrikanten houden het daarom bij ‘zorgt voor een natuurlijk evenwicht’ of ‘versterkt de weerstand’.

Voor een gezonde darmflora, met meer gunstige dan schadelijke bacteriën in het darmkanaal, is het vooral belangrijk om evenwichtig en gevarieerd te eten (met veel groenten, fruit en volkoren producten), voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.

Dokter Michiel Callens, met dank aan NICE

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen