HomeGezond levenVoedingIn de winkel

Korte keten verkoop

Wist je dat de supermarkt of winkel niet de enige plek is waar je groenten en fruit kunt kopen? Heel wat boeren verkopen hun waar ook rechtstreeks aan de consument

Dit wordt 'korte keten verkoop' genoemd. Het doel ervan is het aantal schakels tussen de producent en de consument te beperken.

Waarom?

Door je groenten en fruit rechtstreeks bij de boer te kopen, ben je er zeker van dat je verse producten in huis hebt. 

Daarnaast ondersteun je de lokale economie en leer je veel bij. Je zal immers al snel merken welke groenten en fruit wanneer voorhanden zijn op eigen bodem. Je kunt namelijk enkel producten kopen die de boer zelf heeft geoogst. Omdat het voedsel op deze manier minimaal verpakt en vervoerd worden, heeft het ook een positief effect op het milieu

Ben je op zoek naar streekeigen varianten? Dan kan de boer je waarschijnlijk beter helpen dan de supermarkt. De landbouwers zien bovendien de appreciatie voor hun werk stijgen en krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. 

Hoe?

Verkoop via korte keten gebeurt op verschillende manieren

  • Sommige landbouwers hebben een eigen hoevewinkel of automaten. Ze staan ook op de boerenmarkt. Deze initiatieven laten je toe gebruik te maken van het korte keten systeem wanneer je dat zelf wilt. 
  • Er zijn ook meer langdurige alternatieven. Een goed voorbeeld daarvan zijn de groente- en/of fruitabonnementen. Daarnaast bestaan er systemen waarbij je zelf je groenten en fruit kunt oogsten of plukken. Of waarbij je met een groep mensen biologische groenten en fruit aankoopt voor jouw buurt. Ten slotte is het zelfs mogelijk een oogstaandeel te kopen en zo mee in te staan voor de oogstrisico’s. 

Meer informatie over de korte keten verkoop en verkooppunten in jouw buurt vind je op www.rechtvanbijdeboer.be.

Ga ook naar