HomeGezond levenVoedingIn de winkel

Informatie op de verpakking

De informatie op de verpakking van voedingsmiddelen kan je zowel misleiden als helpen om een bewuste keuze te maken.

Op sommige voedingsmiddelen staan slagzinnen zoals ‘helpt je cholesterolgehalte verlagen’ of ‘heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten’. Producenten spelen hiermee in op een belangrijk verkoopsargument, namelijk je gezondheid. 

Binnenkort wordt het evenwel gemakkelijker om te vergelijken en te weten wat je eet. Een nieuwe Europese regelgeving bepaalt immers dat vanaf december 2016 alle voorverpakte eetwaren ook de voedingswaarde moeten vermelden. 

Etiket

Informatie over de voedingswaarde is op dit moment enkel verplicht als bepaalde eigenschappen op de verpakking staan (bv. verlaagt de cholesterol) of als er vitaminen of mineralen aan het product zijn toegevoegd

Vanaf eind 2016 worden producenten verplicht om de energiewaarde van het product te vermelden, alsook de hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.

Alle informatie moet per 100 gram of per 100 ml vermeld worden in een goed leesbare tabel. Indien ze dit wensen, kunnen producenten deze informatie ook per portie weergeven. 

De regelgeving geldt enkel voor voorverpakte producten. Ze is niet van toepassing voor eetwaren die in de winkel worden gesneden of verpakt zoals vlees(waren), brood, groenten en fruit.

Voordelen

Omdat alle producenten op dezelfde manier hun gegevens zullen moeten vermelden, zal je gemakkelijker producten kunnen vergelijken en een bewuste keuze maken. 

Door goed het etiket te lezen zal je vermeldingen zoals ‘light’ en ‘0% vet’ in een juist perspectief kunnen plaatsen. Bij de vermelding ‘0% vet’ lijkt het alsof je een lijnvriendelijk voedingsmiddel in handen hebt. Dat is evenwel vaak niet het geval. Zo bevat een volle yoghurt of een volle platte kaas minder calorieën dan zijn '0% vet'-variant met fruit, die veel meer suikers bevat. Wil je nog caloriearmer eten, kies je beter magere yoghurt of magere platte kaas waar je zelf vers fruit aan toevoegt.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen