HomeGezond levenVoedingIn de winkel

Voedselboxen

Steeds meer mensen tekenen in op voedselboxen die aan huis worden geleverd

Vanuit je zetel kan je het menu voor de volgende week bekijken en bestellen. Gemakkelijk, snel en gezond beweren de leveranciers. 

Maar is dat ook zo? Een overzicht van de voor- en nadelen

Voordelen

 • Geen gepieker over het weekmenu
  Je kent het vast wel, ’s morgens opstaan en denken: ‘Wat gaan we vanavond eten?’ Dankzij een voedselbox moet je je er geen zorgen meer over maken. De leverancier stelt zelf een menu samen en je bekijkt vooraf op de website of het iets voor jou is. 
 • Nieuwe producten leren kennen
  Producten zoals Chinese kool, choisam, kikkererwten, paksoi en kurkuma zal je wellicht niet snel zelf kopen. Met de voedselboxen ontdek je deze en andere nieuwe voedingsmiddelen. Zeker weten dat er ingrediënten zijn die je nadien nog zal klaarmaken!
 • Geen inkopen meer doen
  Naar de winkel gaan, kost tijd. Bovendien is de kans groot dat je meer meehebt dan wat op je boodschappenlijstje staat. Met een voedselbox bespaar je dus niet alleen tijd, maar word je ook niet verleid door een pakje koeken, een zakje chips of allerhande (ongezonde) snacks.
 • Geen verspilling
  De ingrediënten in de box zijn berekend op het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Dus geen overschotjes meer die slecht worden in je koelkast. 
 • Pauzeren kan
  Ga je op reis en wens je twee weken geen boxen te ontvangen? Dan kan je dat via de website van de leverancier laten weten.  

Nadelen

 • Niet altijd zo gezond als wordt beweerd
  Voor een volwassen persoon wordt een dagelijkse portie groenten van 300 gram aangeraden. Elk recept bevat weliswaar groenten, maar niet altijd voldoende. Soms is een aanvulling op de voedselbox dan ook wenselijk. Sommige gebruikers vinden dat de vlees- of visporties te klein zijn. Maar dit is eerder een voordeel voor je gezondheid want doorgaans eten we te veel vlees. 
 • Veel verpakking
  De producten worden individueel verpakt en in de juiste portie aan huis geleverd. Logisch dus dat er veel verpakkingsmateriaal nodig is. Dit is uiteraard niet goed voor het milieu. 
 • Duur… of toch niet?
  Voedselboxen zijn niet goedkoop. Als je zelf naar de winkel gaat, betaal je ongetwijfeld een pak minder. Anderzijds win je er tijd mee. Sommige mensen vinden dit de extra prijs waard. Je weegt het best af wat voor jou doorslaggevend is. 
 • Soms extra producten aankopen
  De boxen bevatten de belangrijkste ingrediënten, maar van sommige basisproducten wordt verwacht dat je ze in huis hebt. 
 • Planning
  Nadenken over je weekmenu hoeft niet meer. Maar je mag niet vergeten om tijdig je voedselbox online te bestellen of te annuleren. 

CM-diensten en -voordelen