HomeVoor professionelenPersPersberichten 2021

CM breidt tegemoetkoming psychologische zorg fors uit

Persbericht 9 december 2021

CM Gezondheidsfonds breidt haar voordeel psychologische zorg fors uit. Vanaf begin volgend jaar zal het ook een tegemoetkoming voorzien voor eerstelijnszorg en volledig digitale trajecten.* De 3,4 miljoen leden van CM in Vlaanderen en Brussel zullen bij veel meer zorgverstrekkers kunnen rekenen op een terugbetaling van 24 sessies. ‘De nood aan mentale ondersteuning is hoog. We willen de drempel naar hulpverlening verder verkleinen’, zegt Bart De Ruysscher, algemeen directeur CM Vlaanderen.

Sinds 2014 betaalt CM Gezondheidsfonds een deel van het honorarium voor psychotherapie terug. Het voordeel werd al enkele keren uitgebreid. Gold het aanvankelijk alleen voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen, dan kunnen sinds 2018 alle CM-leden er gebruik van maken. Twee jaar geleden werd ook het aantal terugbetaalbare sessies verdubbeld. In 2020 maakten bijna 40.000 CM-leden gebruik van de tegemoetkoming. Ondanks de coronapandemie en de bijhorende lockdowns was dat ongeveer evenveel als een jaar eerder.

Volgens cijfers van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro kampt jaarlijks 1 op de 5 jongeren en 1 op de 7 volwassenen met een psychische stoornis. Maar slechts 4 op de 10 volwassenen en 3 op de 10 jongeren krijgen binnen het jaar een professionele behandeling. ‘Daarom is het belangrijk dat we de toegankelijkheid naar geestelijke gezondheidszorg verder verlagen’, reageert Bart De Ruysscher. ‘Wij kiezen er dan ook voor om ons bestaande voordeel verder uit te breiden.’

Zo zal je vanaf 1 januari 2022 geen doorverwijzing meer nodig hebben van bijvoorbeeld een arts om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Voortaan zal je ook bij een klinisch psycholoog en een klinisch orthopedagoog terecht kunnen en niet meer enkel bij psychotherapeuten die met CM een overeenkomst afsloten. En ook voor volledig digitale trajecten is een terugbetaling voorzien.

Voor de digitale hulpverlening werkt CM samen met BloomUp. Dat is een online platform waarmee je in enkele minuten tijd in contact kunt komen met een psycholoog of psychotherapeut. Het volstaat om online enkele vragen in te vullen om drie psychotherapeuten of psychologen voorgesteld te krijgen. Uit dat voorstel kan je iemand kiezen voor een gratis kennismakingsgesprek van een kwartier. Klikt het, dan kan de online therapie starten.

‘Voor sommige mensen, vooral jongeren, is de stap naar fysieke hulpverlening net te groot’, gaat Bart De Ruysscher verder. ‘Door ook in te zetten op digitale trajecten hopen we nog meer mensen toe te leiden naar de juiste behandeling. Niemand mag met zijn problemen blijven zitten.’

De uitbreiding van het voordeel psychologische zorg is niet de enige nieuwigheid in het CM-pakket aan diensten en voordelen. Het gezondheidsfonds voorziet vanaf volgend jaar ook een tegemoetkoming van 20 euro per jaar voor het gebruik van medische apps.* Het gaat om apps die erkend zijn door mHealthBelgium, zoals bijvoorbeeld mySugr, een app die mensen met diabetes helpt om bloedsuikerwaarden en andere gegevens te registreren en op te volgen of FibriCheck, een app waarmee je je hartritme kan controleren.

Bart De Ruysscher: ‘Zonder dat ze een doktersbezoek vervangen, zijn medische apps een manier om je gezondheid zelf in handen te nemen en kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere zorg. Innovatie valt vandaag niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Er duiken steeds meer technologische oplossingen op die mee de gezondheid van mensen kunnen bevorderen. Daar willen wij met CM volop op inzetten. Op die manier bouwen wij mee aan de toekomst van onze gezondheidszorg.’

Voor meer info: Dieter Herregodts, persverantwoordelijke CM, 0475 86 36 71.

*Onder voorbehoud van de goedkeuring door de Controledienst voor de ziekenfondsen.