HomeProfessioneelZorgverlenersArtsenBiosimilaire geneesmiddelen

Behandelingsswitch maken

De huisarts, specialist en apotheker spelen een primordiale rol bij de begeleiding van de patiënt om een biosimilar te gebruiken. 

Essentieel is een adequaat toezicht en een beslissing voor elk geval afzonderlijk. 

  • Als een behandeling start, wordt vaak gekozen voor biosimilars. Is de patiënt niet terughoudend of bang (geen nocebo-effect), kan de behandeling gemakkelijker worden opgestart.
  • Als de patiënt al met een biologisch geneesmiddel wordt behandeld, moet de overschakeling naar een biosimilar gepaard gaan met de nodige opvolging. De wijziging moet zorgvuldig genoteerd worden om eventuele ongewenste effecten te detecteren en de evolutie van de therapie op te volgen. Essentieel bij deze omschakeling is de weerstand en angst bij de patiënt te beperken (nocebo-effect). 
  • De huidige studies en stand van de wetenschap bevestigen dat biosimilars gelijkaardige ongewenste effecten geven als de referentiegeneesmiddelen en even goede resultaten. 
  • Substitutie (dat de apotheker van een voorgeschreven specialiteit naar een andere overschakelt zonder dat de behandelende arts hierover wordt geraadpleegd) is in België verboden voor biologische geneesmiddelen en biosimilars.

Ga ook naar


Download