Zijaanzicht van man die in bed ligt en bijna verdwijnt in het kussen. Je ziet nog net het oog, een beetje haar en een beetje van zijn baard

Feiten en weetjes: Hier vind je artikels, quizzen en factchecks

Wat is slapen? Waarom heeft voeding invloed op je slaap? Welk effecten hebben slaapmiddelen en waarom vermijd je deze best? We leggen het je graag uit. Test je liever zelf je slaapkennis of luister je graag een podcast? Ook daarvoor kan je hier terecht!

 
...
...
Vooraanzicht van man in bus die tegen het raam leunt en slaapt. Zijn linkerhand is onder zijn kin geplaatst
Feiten en Fictie

Moet je elk uur slaaptekort inhalen?

September is een drukke maand, met lange dagen en misschien wel korte nachten. Zo kun je een ‘slaapschuld’ opbouwen. Is een inhaalbeweging tijdens een volgende nacht nuttig?

OP de achtergrond een wazig beeld van een vrouw in bed met op de voorgrond duidelijk een glas water en een bruin pillenflesje met enkele pilletjes in en een strip pilletjes erlangs
Artikels

Slaappillen nodig bij een korte, maar krachtige nachtrust?

Slaap is iets heel persoonlijks. Vraag jij je soms ook af of je met slaappillen moet beginnen om langer te kunnen slapen? Slaapexpert Johan Verbraecken buigt zich over het verhaal van Annie.

Gezicht van oudere mand met grijze baard die in bed ligt te slapen en een glimlach om de mond. Zijn arm ligt op de borst
Artikels

Tonnie slaapt dwars door alles heen

Slaap is iets heel persoonlijks. Je kent ze wel 'de vaste slapers'. Slaap jij ook als een roos zoals Tonnie? Slaapexpert Johan Verbraecken buigt zich over zijn verhaal.

Laptop aan de linkerkant met enkel een hand en een knie zichtbaar en aan de rechterkant een slapende jack russel hond
Quizzen

Uitgebreide slaaptest

Wil je graag weten hoe het met jouw slaappatroon gesteld is? Doe dan nu onze uitgebreide slaaptest en ontvang jouw persoonlijk slaapprofiel.

Aan de linkerkan een vrouw die haar oren dicht houdt en aan de rechterkant een man die ligt te slapen met zijn mond open en zijn arm langs zijn hoofkussen
Artikels

Waarom snurken we?

Slaap is iets heel persoonlijks. Nieuwsgierig naar de nachtrust van onze lezers, duiken we met hen tussen de lakens. Ben jij een vervelende snurker? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe dat komt.

Zijaanzicht van vrouw die wakker ligt in bed
Artikels

Wat als je 's nachts niet kunt doorslapen?

Slaap is iets heel persoonlijks. Kan jij 's nachts ook niet doorslapen? Lezeres Eva (50) slaapt in drie shiften, een stuk daarvan overdag. Slaapexpert Johan Verbraecken geeft advies.

Man die wakker in bed ligt met op de voorgrond zijn wekker die twee uur elf 's nachts aangeeft
Artikels

Wat moet je doen als je de slaap niet kunt vatten?

Slaap is iets heel persoonlijks. Nieuwsgierig naar de nachtrust van onze lezers, duiken we met hen tussen de lakens. De slaap niet vatten? In bed liggen is voor Gorik (29) een strijd. Slaapexpert Johan Verbraecken geeft advies.

Vooraanzicht van vier paar voeten, van links naar rechts de papa, dan de twee kindjes in het midden met de kleinste aan de rechterkant en dan de voeten van de mama
Quizzen

Wat weet jij over slaap?

Helpt alcohol om beter te slapen? Tellen de uren slaap voor middernacht dubbel? Moet je minstens acht uur slapen om voldoende uitgerust te zijn? Beantwoord de 'juist of fout'-vragen en test jouw kennis.

Autospiegel met de reflectie van een man die aan het gapen is. Hij brengt zijn hand naar zijn mond
Artikels

Zo leer je goed te slapen

Wie slecht slaapt, kan opnieuw aanleren om op een natuurlijke manier in slaap te vallen. Wij spraken Javier Llorrente (46) vlak voor zijn laatste sessie slaaptherapie.

Podcasts

Wist je dat … Sven de Leijer ook slaapproblemen had?

In deze podcast podcast van Leef praat Sven de Leijer, bekend van programma’s als De Slimste Mens, De Ideale Wereld, Hotel Römantiek en Vrede Op Aarde, openhartig over de slaapproblemen die hij had.

Donkere foto van slapende vrouw rechts in bed met een geel kussen achter haar hoofdkussen en een konijnenoogmasker op. Het licht komt van de rechterkant en schijnt op haar gezicht
Quizzen

Mini-slaaptest

Ben je nog niet zeker welk slaappatroon jij hebt en wil je graag met onze gerichte tips en tricks aan de slag? Klik dan verder, doe de mini-slaaptest en wie weet wordt jij dan binnenkort fris en monter wakker.

Artikels

Hoe vind ik het perfecte hoofdkussen?

Lindsey, redacteur van Leef, rolt steeds vaker met een stijve nek uit bed. Na vijf jaar is haar hoofdkussen aan vervanging toe. Met een duidelijk doel gaat ze op pad. Maar waar moet ze op letten als ze een hoofdkussen koopt?

...
...
 
Contacteer ons