Zijaanzicht van man die in bed ligt en bijna verdwijnt in het kussen. Je ziet nog net het oog, een beetje haar en een beetje van zijn baard

Feiten en weetjes: Hier vind je artikels, quizzen en factchecks

Wat is slapen? Waarom heeft voeding invloed op je slaap? Welk effecten hebben slaapmiddelen en waarom vermijd je deze best? We leggen het je graag uit. Test je liever zelf je slaapkennis of luister je graag een podcast? Ook daarvoor kan je hier terecht!

 
OP de achtergrond een wazig beeld van een vrouw in bed met op de voorgrond duidelijk een glas water en een bruin pillenflesje met enkele pilletjes in en een strip pilletjes erlangs
Artikels

Slaappillen nodig bij een korte, maar krachtige nachtrust?

Slaap is iets heel persoonlijks. Vraag jij je soms ook af of je met slaappillen moet beginnen om langer te kunnen slapen? Slaapexpert Johan Verbraecken buigt zich over het verhaal van Annie.

Gezicht van oudere mand met grijze baard die in bed ligt te slapen en een glimlach om de mond. Zijn arm ligt op de borst
Artikels

Tonnie slaapt dwars door alles heen

Slaap is iets heel persoonlijks. Je kent ze wel 'de vaste slapers'. Slaap jij ook als een roos zoals Tonnie? Slaapexpert Johan Verbraecken buigt zich over zijn verhaal.

Aan de linkerkan een vrouw die haar oren dicht houdt en aan de rechterkant een man die ligt te slapen met zijn mond open en zijn arm langs zijn hoofkussen
Artikels

Waarom snurken we?

Slaap is iets heel persoonlijks. Nieuwsgierig naar de nachtrust van onze lezers, duiken we met hen tussen de lakens. Ben jij een vervelende snurker? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe dat komt.

Zijaanzicht van vrouw die wakker ligt in bed
Artikels

Wat als je 's nachts niet kunt doorslapen?

Slaap is iets heel persoonlijks. Kan jij 's nachts ook niet doorslapen? Lezeres Eva (50) slaapt in drie shiften, een stuk daarvan overdag. Slaapexpert Johan Verbraecken geeft advies.

Man die wakker in bed ligt met op de voorgrond zijn wekker die twee uur elf 's nachts aangeeft
Artikels

Wat moet je doen als je de slaap niet kunt vatten?

Slaap is iets heel persoonlijks. Nieuwsgierig naar de nachtrust van onze lezers, duiken we met hen tussen de lakens. De slaap niet vatten? In bed liggen is voor Gorik (29) een strijd. Slaapexpert Johan Verbraecken geeft advies.

Autospiegel met de reflectie van een man die aan het gapen is. Hij brengt zijn hand naar zijn mond
Artikels

Zo leer je goed te slapen

Wie slecht slaapt, kan opnieuw aanleren om op een natuurlijke manier in slaap te vallen. Wij spraken Javier Llorrente (46) vlak voor zijn laatste sessie slaaptherapie.

Artikels

Hoe vind ik het perfecte hoofdkussen?

Lindsey, redacteur van Leef, rolt steeds vaker met een stijve nek uit bed. Na vijf jaar is haar hoofdkussen aan vervanging toe. Met een duidelijk doel gaat ze op pad. Maar waar moet ze op letten als ze een hoofdkussen koopt?

Artikels

Is apart slapen slecht voor je relatie?

Heeft apart slapen een effect op je relatie? We spraken met Kathleen Maes en Tony Van Herpe, al 15 jaar een koppel, en relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe.

Artikels

Zo trotseer je een koud bed

Uit je warme zetel komen om in een koud bed te kruipen. In de winter is gaan slapen niet altijd aantrekkelijk. Een jenever, flanellen pyjama en geitenwollen sokken bieden toch soelaas tegen een ijskoude nacht? We toetsen 7 feiten en fabels af bij slaapexpert An Mariman.

 
Contacteer ons