Verschillende groene groenten in één beeld zoals paprika, avocado, boontjes en erwtjes, asperges, sla enzovoort

Recepten & Weetjes: Hier vind je artikels, quizzen, factchecks en recepten

Mag je elke dag een eitje eten? Is fruitsap gezonder dan frisdrank? Uitspraken over voeding groeien als kool. CM neemt ze onder de loep en onderscheidt feiten van fabels. Ben jij een voedingsleek of een voedingsexpert? Test je kennis in een quiz. We laten je ook niet op je honger zitten: ontdek lekkere en gezonde recepten.

 
Drie vissen liggen op een donkergrijze ondergrond.
Feiten en fictie

Kun je een kwikvergifting oplopen als je te veel vis eet?

De Britse zanger Robbie Williams onthulde onlangs dat zijn voorliefde voor vis hem bijna fataal was geworden. Hij liep er een zware kwikvergiftiging door op. Hoeveel vis mag je nog eten?

Kommetjes met ontbijtgranen en yoghurt, omringd door fruit.
Feiten en fictie

Helpt ontbijt tegen obesitas?

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, luidt het in de volksmond. Volledig terecht volgens een nieuwe studie: elke dag ontbijten zou een belangrijk wapen in de strijd tegen overgewicht kunnen zijn.

Een vrouw houdt een glas fruitsap voor zich
Feiten en fictie

Is fruitsap veel gezonder dan frisdrank?

Je kunt er niet langer om heen: we streven allemaal naar een gezonder leven. Een trend waar ook de frisdrankindustrie handig op inspeelt. Menukaarten, maar ook supermarkten bulken tegenwoordig van gezonde alternatieven op basis van fruit. Maar zijn deze fruitsappen wel zo gezond?

Een glas kombucha
Feiten en fictie

Is kombucha echt gezond?

Het hippe drankje duikt al een tijdje overal op in de supermarkt en op café. Tijdens de lockdown bleek het een populaire bezigheid om het drankje zelf thuis te maken. Maar is het zo gezond als wordt beweerd?

Een glas bruiswater
Feiten en fictie

Is prik slecht voor de gezondheid?

Over koolzuurgas doen verschillende verhalen de ronde: het tast je maag en je tanden aan, geeft een vol gevoel en ontkalkt je botten. Wat is daarvan aan?

Jonge vrouw drinkt een glas seldersap
Feiten en fictie

Is seldersap een wondermiddel?

Over de krachten van voeding bestaan veel verhalen. Zo zou seldersap een wondermiddel zijn en ons verlossen van diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Althans, dat lezen we op sociale media. Wat is ervan aan?

Een pan met een spiegelei
Feiten en fictie

Mag ik elke dag een eitje eten?

We eten al eens graag een eitje bij het ontbijt, een eiersalade op de boterham of een ei als vleesvervanger bij een warme maaltijd. Maar zijn eieren wel zo goed voor ons? Wat is hun impact op onze cholesterol? We zoeken uit hoeveel eitjes je nu effectief mag eten. 

Iemand houdt een belegde sandwich vast
Feiten en fictie

Tast fastfood je geheugen aan?

Dat je beter niet te veel fastfood eet, wisten we al. De grote hoeveelheden suiker en vet in de maaltijden verhogen je kans op welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes type 2. Maar nu beweert nieuw onderzoek dat fastfood ook je geheugen aantast.

Verse groenten en fruit
Feiten en fictie

Verandert voeding je stemming?

Mango’s die energie beloven en je libido verhogen. Mediterrane voeding als antidepressief dieet. Suiker dat je een geluksgevoel geeft. Voedingsmiddelen zouden je stemming kunnen verbeteren. Maar is dat ook bewezen?