Iemand houdt een belegde sandwich vast

Feiten en fictie: Tast fastfood je geheugen aan?

Dat je beter niet te veel fastfood eet, wisten we al. De grote hoeveelheden suiker en vet in de maaltijden verhogen je kans op welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes type 2. Maar nu beweert nieuw onderzoek dat fastfood ook je geheugen aantast.

 

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoek bij muizen toonde aan dat voeding rijk aan verzadigde vetten en suikers een negatief effect kan hebben op het geheugen. Voor een onderzoeksgroep uit Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk was dit de aanleiding om na te gaan of dezelfde effecten ook bij mensen optreden.

110 jonge, gezonde volwassenen namen deel aan de interventiestudie. De onderzoekers selecteerden hen omdat ze gezonder aten dan gemiddeld. Dat leidden ze af uit een vragenlijst over hun voedingsgewoonten die de deelnemers zelf invulden. De ene helft van de deelnemers moest gedurende een week overschakelen op fastfood of een westers dieet rijk aan verzadigde vetten en suikers. De andere helft kon blijven eten zoals ze dat gewoon waren.

Fastfood heeft al na een week een ongunstig effect op het geheugen

Voor de start van de interventiefase voerden de onderzoekers allerlei testen uit, waaronder geheugentesten. Deze herhaalden ze direct na de studie (op dag acht) en na drie weken. Zo wilden ze de effecten op korte termijn en op iets langere termijn nagaan.

Toen de onderzoekers beide groepen met elkaar vergeleken, stelden ze vast dat fastfood al na een week een ongunstig effect heeft op het geheugen. Maar na drie weken was dat effect niet meer waarneembaar.

 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De opzet van deze interventiestudie is goed, maar de uitvoering ervan kon beter. Tijdens de interventiefase moest de fastfoodgroep vet- en suikerrijk eten. Ze aten wel meer (verzadigd) vet en suiker dan de controlegroep, maar hun voeding was zeker niet zo ongezond.

Andere negatieve gevolgen van fastfood zijn duidelijk

Volgens het eetdagboekje bedroeg de vetinname 23,3% van de totale energie-inname (of gemiddeld 62 gram) tijdens de fastfoodweek. Dat is opvallend minder dan het aanbevolen maximum van 35%. Ook hun inname van verzadigde vetten en suiker was niet extreem hoog. Er was dus geen sprake van een ongezond vet- en suikerrijk dieet. Dat maakt het onmogelijk om uitspraken te doen over het effect van fastfood of een vet- en suikerrijke voeding op het geheugen.

Bovendien waren de gemeten verschillen in de geheugentest zeer klein en zeer waarschijnlijk niet echt relevant, ook al waren ze volgens de onderzoekers statistisch significant. De kans dat deze verschillen te wijten zouden zijn aan de voeding is quasi onbestaande.

 

Conclusie

NEE

Experimenten bij muizen hebben in het verleden een negatief effect aangetoond van ongezond vet- en suikerrijk voedsel op het geheugen. Onderzoekers hebben dit nu bij mensen getest, maar deze studie vindt geen duidelijk antwoord op de vraag of fastfood een ongunstig effect heeft op het geheugen. Andere negatieve gevolgen van niet gevarieerd (of onevenwichtig) eten met veel fastfood zijn wel duidelijk: je krijgt te weinig vitaminen en mineralen binnen, en creëert een ongezonde gewoonte die niet past binnen een gezonde levensstijl.

Bron: www.gezondheidenwetenschap.be

Een bord met American pancakes en blauwe besjes.
Recepten

American pancakes met fruit

Dankzij het ontbijt zet je je metabolisme al vroeg aan het werk, wat de verbranding van calorieën ten goede komt. Ook in Amerika hebben ze dat begrepen. Want met hun nationale gerecht bij uitstek, begin je je dag sowieso goed.

Iemand houdt een blad met notities rechtop, een jonge vrouw bekijkt het blad
Artikels

FAQ | Veel gestelde vragen aan een diëtist en het antwoord

Jij wil iets doen aan jouw voedingspatroon, maar je zit met een heleboel vragen. Hier vind je de meest gestelde vragen aan een diëtist, met het antwoord.

Yoghurtijs met bosvruchten
Recepten

Yoghurtijs met bosvruchten

Gezonder dan de calorierijkere gewone ijsvariant, maar minstens even fris en fruitig. Werk af met bosvruchten en het dessertplezier is compleet.