Craving: wat als je ongezond wil snacken

Vind je het moeilijk om te weerstaan aan een zak chips? Of ben je verslaafd aan chocolade? We hebben allemaal wel eens zin in ongezonde voeding. Maar hoe ga je er het best mee om?

Leestijd: 2 min

27/11/2022

Voedselcraving

Hevig goesting hebben in een specifiek voedingsmiddel noemt men voedselcraving. In ongeveer de helft van de gevallen geven we eraan toe.

Een craving is niet hetzelfde als honger. Want als je honger hebt, zou je om het even wat eten om je maag te vullen. Bij een craving grijp je meestal naar suikerrijke of vetrijke eetwaren zoals chips of suikerwafels. Een craving mag je ook niet verwarren met een verslaving, die een extreme of ziekelijke toestand is.

Sla het ontbijt niet over. Zo loop je minder kans om tijdens de ochtend naar calorierijke snacks te grijpen.

Uitlokkers

Diverse uitlokkers kunnen een craving in de hand werken.

  • Stoppen met roken. Dit verhoogt je eetlust, waardoor je op zoek gaat naar een alternatief voor de sigaret. Dit mondt al eens uit in een craving.
  • Stress. Hoewel sommigen door stress minder eten, kan het je ook meer doen snoepen. 
  • Streng dieet. Als je bepaalde voeding volledig schrapt, creëer je vaak een verboden vrucht die steeds aantrekkelijker wordt.
  • Gebrek aan variatie in je eetpatroon.
  • Je minder gelukkig voelen. Om je stemming te verbeteren, grijp je sneller naar suikerrijke eetwaren. Die verhogen het niveau van je gelukshormonen, waardoor de negatieve stemming verdwijnt. 
  • Zwangerschap en menstruatie. De menstruatie gaat dikwijls gepaard met klachten zoals prikkelbaarheid en gespannenheid. Tegen deze negatieve stemmingen zoekt men soms zijn toevlucht tot vette en suikerrijke voeding.
  • Ogen en neus. De smaak en geur van eten kunnen een sterke verleider zijn, die de signalen van honger en verzadiging onderdrukt. Nog maar denken aan de geur van frieten kan al volstaan om naar de frituur te gaan.

Tips om een craving te vermijden

  • Sla het ontbijt niet over. Zo loop je minder kans om tijdens de ochtend naar calorierijke snacks te grijpen.
  • Plan je tussendoortjes en hou iets bij de hand voor een plotse honger. Zo ben je voorbereid en is de kans kleiner dat je een snack koopt.
  • Bewaar ongezonde voeding, zoals chips, uit het zicht en op een plaats die enkel bereikbaar is door op een stoel te staan. Het gezonde alternatief kan je aantrekkelijk uitstallen binnen handbereik (bv. een fruitmand op de salontafel).
  • Prikkel je smaak- en reukzin met verschillende smaken en geuren. Variatie zorgt ervoor dat je minder snel behoefte voelt naar ongezonde snacks.
  • Zoek een beter alternatief. Maak eventueel een alternatievenlijstje voor momenten waarop je sneller door de knieën zou gaan. Je alternatief moet niet per se met voeding te maken hebben. Als je bijvoorbeeld tijdens een verminderde stemming vaak naar chocolade grijpt, kan je ter vervanging een beweegmoment inlassen, meezingen met je favoriete song of iemand opbellen om je gedachten af te leiden.
  • Vermijd risicosituaties. Stel dat je op weg naar je werk een bakker passeert waar je dagelijks een croissant koopt. Dan kan je je route veranderen zodat je niet meer langs je bakker moet. Doe dit tot je merkt dat je in staat bent om te weerstaan aan de verleiding.

Nooit meer friet of chocolade?

Als je het eten waar je zo hard naar verlangt, volledig uit je leven bant, zal de kracht van de verleiding alleen maar toenemen. Het is dus niet de bedoeling om nooit meer chocolade of frieten te eten. Maar plan wanneer je frieten gaat eten en beperk je portie.