Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl? Dat is meer dan gezond eten alleen. Het gaat ook over beweging, slaap, goed in je vel zitten en evenwichtig omgaan met emoties en stress.

28/11/2022

Het woordje ‘ALLES’ maakt de bouwstenen van een gezonde levensstijl makkelijker te onthouden.

ALLES’ staat voor Afwisselend eten, Leuk bewegen, Lief zijn voor jezelf, Emoties hanteren en Slapen.

  • Afwisselend eten
    Eet regelmatig en gevarieerd en ga ontspannen om met voeding. Heb je honger? Eet dan iets. Stop als je verzadigd bent.
  • Leuk bewegen en lang stilzitten onderbreken
    Bewegen is gezond, zorg ervoor dat je er ook plezier aan beleeft.
    Zit je vaak neer? Dan is het goed om regelmatig recht te staan en de benen te strekken.
  • Lief zijn voor jezelf en je lichaam
    Kijk evenwichtig naar jezelf en naar je lichaam. Waardeer je talenten en aanvaard je tekortkomingen. Mensen verschillen van elkaar, zowel uiterlijk als innerlijk. Dat maakt het leven boeiend.
  • Emoties hanteren
    Maak je een moeilijke tijd door? Vecht niet tegen je gevoelens maar laat ze toe. Pas als je erkent dat ze er zijn, kun je ermee aan de slag, bijvoorbeeld door erover te praten.  
  • Slapen
    Voldoende slaap zorgt niet alleen voor een frisser en alerter hoofd. Het maakt ook dat je beter tegen stress kunt, dat je minder snoept, dat je geheugen beter werkt en dat je minder vaak ziek bent.

Afwisselend eten

Afwisselend eten betekent dat je evenwichtig eet. Maar minstens even belangrijk is dat je op regelmatige tijdstippen eet. Heb je honger? Eet dan iets lekkers en gezonds, zonder schuldgevoel. Voel je dat het genoeg is? Stop dan met eten.

Evenwichtig eten wordt ook wel eens samengevat door vier vaardigheden: geregeld, genoeg, gevarieerd en gezellig. Ze worden ook wel eens de 4 G’s van evenwichtig eetgedrag genoemd.

    De vaardigheid ‘geregeld heeft te maken met een goede eetstructuur. Drie maaltijden en twee tussendoortjes zorgen voor een goede spreiding doorheen de dag. Zo heb je continu genoeg brandstof om actief te zijn. Bovendien kan je dan maag voldoende rusten.

    Ook plannen en organiseren horen bij deze vaardigheid. Bedenk wat je zult eten, vergeet je inkopen niet te doen en voorzie genoeg tijd om je maaltijd te bereiden.

    De vaardigheid ‘genoeg’ betekent dat je goed naar je lichaam luistert. Heb je honger? Eet dan iets. Stop met eten als je verzadigd bent. Zorg voor duidelijk afgelijnde eetmomenten. Eet aan tafel, zonder televisie of smartphone. Zo kun je optimaal aandacht geven aan signalen van honger- en verzadiging. Neem je tijd en geniet van je maaltijd.

    Jezelf belonen of troosten met eten is geen goed idee. Neem in plaats daarvan een bad, ga wandelen of doe iets anders leuks voor jezelf.

    De eetcompetentie ‘gevarieerd’ houdt in dat je dagelijks verschillende producten eet, zoals groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis en noten.

    Een leuke vuistregel? Zorg ervoor dat je doorheen de dag alle kleuren van de regenboog hebt gegeten. De kans is dan groot dat je alle nodige voedingsstoffen in je lichaam hebt opgenomen. 

    Zoek naar manieren om gezonde voeding nog lekkerder te maken. Misschien vind je gekookte groenten niet zo lekker, maar smaken ze heerlijk in een stoofpotje?

    Experimenteer met kleuren en exotische gerechten. Inspiratie nodig? Kijk naar wat vrienden en familie op tafel toveren, of ontdek hier gezonde en originele recepten.

    De laatste eetcompetentie is ‘gezellig’ en gaat over genieten. Eet wat je lekker vindt en doe dat zonder schuldgevoel.

    Sterker nog, onderzoek toont aan het beter is als je jezelf niets ontzegt. Zogenaamde ‘verboden’ voedingsmiddelen worden op die manier minder aantrekkelijk. Daardoor ga je er vanzelf minder van eten. 

    Zorg dat ook voedzame maaltijden lekker zijn. Bereid groenten en andere ingrediënten op een manier die jou smaakt. Zo is evenwichtig eten iets om naar uit te kijken.