HomeZiekteBetrouwbare info

Gezondheidsnieuws in de media

We worden in de media overspoeld met gezondheidsweetjes en nieuw medisch onderzoek. 

Hierbij horen dikwijls opvallende titels, die vaak ook overdreven of soms zelfs foutief zijn. Denk maar aan ‘Rood vlees even slecht als sigaretten’ of ‘Champagne kan dementie voorkomen’. 

Ook de artikels zijn niet altijd even genuanceerd. De foute weergave is niet alleen de schuld van de journalist. Gezondheidsmythes ontstaan door verschillende oorzaken

Oorzaken

  • De vele wetenschappelijke vakbladen moeten allemaal gevuld worden. Hierdoor geraken kleine - ook weinig zeggende - studies wel ergens gepubliceerd. Om in de media te komen, zijn onderzoekers vaak geneigd om de resultaten van hun studie aan te dikken. Want mediabelangstelling vergroot niet alleen de inkomsten van de media, maar ook de kans op onderzoeksgeld voor de wetenschappers. De media zijn dus een krachtig wapen. 
  • Onderzoekers nemen soms een communicatiebureau onder de arm om een mediageniek persbericht te schrijven. Met ronkende - overdreven - titels slagen professionele communicatiemensen er vaak in om het onderzoek onder de aandacht te krijgen. Hierdoor vergroot de kans dat het onderzoek de media haalt. 
  • Journalisten baseren zich vaak enkel op het persbericht omdat ze geen tijd hebben om de studie grondig te analyseren. Ook zijn er te weinig goed geschoolde wetenschapsjournalisten. Zonder medische achtergrond en onder tijdsdruk is het moeilijk om de informatie genuanceerd weer te geven. Bovendien vinden lezers spectaculaire artikels vaak interessanter. 

Gevolgen

Foutief of overdreven gezondheidsnieuws heeft soms negatieve gevolgen

  • Verwarring: het is soms moeilijk om te weten wat je mag geloven. 
  • Onnodige paniek.
  • Geldverspilling: je koopt dingen omdat je de foutieve informatie gelooft. 
  • Ziekte en sterfte: je weigert levensbelangrijke behandelingen omwille van foutieve informatie. 

Op www.gezondheidenwetenschap.be vind je uitleg bij het gezondheidsnieuws dat in de media verschijnt.

Ga ook naar