Als de reclame van een website in je gezicht knalt, is de website onbetrouwbaar. De kans is dan groter dat een aantal artikels verdoken reclame-artikels zijn die tegen betaling gepubliceerd worden.
De meest betrouwbare sites bevatten geen of weinig reclame.
Wees ook kritisch tegenover alarmerende boodschappen (bv. 'Tandvullingen zijn giftig') of wondermiddelen (bv. 'Citroensap is de oplossing voor kanker').
Is het meteen duidelijk wie de initiatiefnemer is? Ken je de persoon of organisatie? Wat weet je over hen? Hebben ze expertise in het domein gezondheid? Soms vind je deze info via de knop 'Contact' of 'Wie zijn wij?'. Is ze niet te vinden, wees dan op je hoede.
Voorbeelden van betrouwbare websites zijn:
Een website die pillen probeert te verkopen, is niet betrouwbaar. Geneesmiddelen op voorschrift mogen niet verhandeld worden via internet. Als je ze toch via een onbekende site koopt, ben je strafbaar. De kans dat je daarop betrapt wordt is klein, maar de kans dat je namaakpillen koopt is groot.
Is de website up-to-date? Informatie op internet blijft er soms eeuwig staan. Nieuws van tien jaar geleden kan vandaag evenwel achterhaald zijn.
Als iets beweerd wordt zonder bronvermelding, moet je opletten. Helaas, zelfs indien er bronnen vermeld worden, is het niet altijd gemakkelijk om de kwaliteit van de bronnen te beoordelen.
Een internetforum is een (discussie)forum op het internet.
Het wordt bezocht door mensen met gelijke interesses om over hun favoriete onderwerpen meningen en info te delen. Bezoekers kunnen vragen stellen, antwoorden posten of reageren.
Voordelen | Nadelen |
|
|
Een internetforum zou beter zijn wanneer een moderator (bv. een arts die vertrouwd is met het onderwerp) het controleert. In de praktijk gebeurt dit evenwel zelden. Ook een verplichte registratie en forumregels maken een forum beter.