HomeZiekteGeneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen

Als het patent van een biologisch geneesmiddel verstreken is, mogen andere fabrikanten dit geneesmiddel namaken. Die producten worden biosimilaire geneesmiddelen genoemd, of kortweg biosimilars. 

Biosimilairs zijn nooit helemaal gelijk aan de originele geneesmiddelen omdat de werkzame stof afkomstig is van levende organismen die kunnen verschillen (bv. bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen). 

De werking en veiligheid komen wel overeen. Het productieproces van biosimilars verfijnt voortdurend waardoor de efficiëntie nog verbetert. 

Biosimilars zijn niet hetzelfde als generische geneesmiddelen omdat de chemische vorm ervan niet identiek is. De productie van biosimilars is veel complexer dan van een chemisch geneesmiddel en zijn generieke variant.

Goedkeuring nodig

Om biosimilars op de markt te brengen, moet het Europees Geneesmiddelenagentschap zijn goedkeuring geven. Hiertoe wordt uitgebreid onderzocht of de biosimilar:

  • sterk op het originele geneesmiddel gelijkt
  • geen grote verschillen vertoont met het originele geneesmiddel op het vlak van onschadelijkheid, kwaliteit en efficiëntie.

Budgettaire weerslag

Biosimilars zijn vaak minder duur dan de originele geneesmiddelen. Als een terugbetaalbare biosimilar op de Belgische markt komt, vermindert bovendien de prijs van het originele geneesmiddel. Vervolgens kunnen de prijzen nog dalen door de concurrentie tussen de verschillende producten.

Biosimilars betekenen dan ook een aanzienlijke besparing voor de ziekteverzekering. 

Terugbetaling

De ziekteverzekering betaalt biosimilars terug via de klassieke procedure. Mogelijk merk je, als patiënt, geen prijsverschil met het originele product.