HomeZiekteGeneesmiddelenHuisapotheek

Middelen voor inwendig gebruik

 • Koortswerende en pijnstillende medicatie
  Middel op basis van paracetamol. Dit is de beste keuze onder de eenvoudige pijnstillers. Het is goed werkzaam tegen pijn en koorts en heeft bijna geen nevenwerkingen. Doseer voldoende hoog maar beperk toch de inname en raadpleeg je huisarts bij langdurig gebruik (maximaal twee tot drie dagen). Bij kleine kinderen geniet siroop de voorkeur op suppo's.
 • Producten te gebruiken bij overmatig maagzuur of slechte vertering  
  Antacida (zuurbindende middelen) om de pijn gedurende een of twee uur te verzachten. Gebruik ze beperkt in tijd en vraag je apotheker of huisarts of ze voor jou aangewezen zijn.
  Maagzout is af te raden, zeker bij verhoogde bloeddruk, hartlijden en nierproblemen.
 • Middelen tegen diarree
  Product op basis van loperamide. Kan vanaf de leeftijd van 8 jaar gebruikt worden als de diarree om sociale redenen onderdrukt moet worden. Lees aandachtig de bijsluiter.
 • Middelen tegen verstopping
  Zelfzorgmiddelen tegen verstopping hoeven niet per se in de huisapotheek, omdat ze vaak te pas en te onpas worden gebruikt. Vraag raad aan je apotheker.
 • Geneesmiddelen voorgeschreven door een arts
  Bewaar enkel de geneesmiddelen die je regelmatig moet innemen. Deze die je niet meer moet gebruiken, al is de vervaldatum nog niet verstreken, hou je beter niet bij. Hun gebruik op eigen houtje kan gevaarlijk zijn. Breng ze daarom terug bij de apotheker.

Ga ook naar