Je browser is verouderd, waardoor sommige functies op onze website mogelijk niet beschikbaar zijn. Om problemen te voorkomen, raden we je aan om je browser te updaten.
Waarschuwing: Deze website functioneert niet optimaal in Internet Explorer. Voor een optimaal gebruik van onze website raden we aan een andere browser (zoals Google Chrome of Firefox) te installeren.
Ontsmettingsmiddelen
Waterige oplossing op basis van chloorhexidine, tosylchlooramide of povidon-jood voor het ontsmetten van kleine snijwonden, schrammen, schaafwonden en open blaren.
Gebruik evenwel geen product op basis van povidon-jood bij personen met schildklierproblemen en bij kinderen jonger dan 1,5 jaar. Gebruik ook nooit mercurochroom of eosine. Dit kan immers een onderliggende ontsteking verbergen en is onvoldoende werkzaam.
Producten te gebruiken bij insectenbeten
Koelende zalf om een infectie te voorkomen na een insectenbeet. Producten met een antihistaminicum gebruik je het best zuinig.
Zalf te gebruiken bij kneuzing met zwelling
Er bestaan veel middeltjes maar hun gebruik is omstreden. Met ijs of koud water kan je soms zwelling voorkomen of blauwe plekken beperken.
Middelen bij brandwonden Brandwonden worden het best meteen langdurig afgekoeld met water. Enkel eerste- en oppervlakkige tweedegraads brandwonden kunnen met zelfzorgproducten behandeld worden. Vraag daarbij raad aan je apotheker.
Middelen tegen neusverstopping
Fysiologische wateroplossing te gebruiken bij een hinderlijke verkoudheid. Je kunt de oplossing ook zelf maken door een halve koffielepel zout (= 2,5 gram) op te lossen in 250 ml (= een bierglas) vers gekookt en afgekoeld water. De oplossing moet je dagelijks verversen.