HomeZiekteGeneesmiddelenVeelgebruikte medicatieAntibiotica

Gebruik ze goed

Als hetzelfde antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan deze ‘resistent’ worden. Dat betekent dat de bacterie niet meer gevoelig is voor het antibioticum.

Wanneer men een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, helpen de antibiotica niet meer. Deze bacteriën kunnen dan ongeremd hun gang gaan, waardoor men erg ziek kan worden. 

Gelukkig worden er af en toe nieuwe antibiotica gevonden. Maar er zijn ook steeds meer bacteriën die niet meer goed op antibiotica reageren. Dit komt doordat er wereldwijd te vaak antibiotica worden gebruikt als het eigenlijk niet nodig is. Er bestaan inmiddels al bacteriën die bijna niet meer te behandelen zijn met antibiotica. Een voorbeeld ervan is de MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus), die vooral voorkomt in een omgeving waar veel antibiotica worden gebruikt zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en in de intensieve veehouderij.

Ontstaan van resistente bacteriën voorkomen

Heel zorgvuldig omgaan met antibiotica is de enige manier om ervoor te zorgen dat bacteriën gevoelig blijven voor antibiotica. 

Als je arts antibiotica voorschrijft, is het belangrijk dat je de voorgeschreven behandeling nauwkeurig volgt. Alleen zo ben je zeker dat alle bacteriën vernietigd worden en vermijd je het ontstaan van resistente bacteriën. 

 • Respecteer de dosissen en tijdstippen
  Neem zorgvuldig en op het voorgeschreven tijdstip de dagelijkse hoeveelheid in. Sla nooit een inname over en gebruik de voorgeschreven hoeveelheid. 
 • Stop niet vroeger dan voorgeschreven
  Maak je antibioticakuur volledig af. Ook als je je na een paar dagen al beter voelt. Dat is nodig omdat de bacteriën slechts geleidelijk worden vernietigd. 
 • Bewaar de antibiotica niet
  Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer. Breng ze naar je apotheker.

Enkel als het moet

Gebruik antibiotica alleen als een arts de infectie heeft beoordeeld en vindt dat antibiotica nodig zijn. Soms zijn daarvoor onderzoeken nodig, bijvoorbeeld via een bloed- of urinestaal, om het organisme nauwkeurig te identificeren en zijn gevoeligheid voor verschillende antibiotica te bepalen. Gebruik ook enkel het soort antibiotica dat de arts heeft voorgeschreven. 

 • Antibiotica helpen niet tegen virussen
  Antibiotica hebben geen nut bij griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Dit omdat deze infecties worden veroorzaakt door virussen. 
 • Antibiotica zijn enkel effectief tegen bacteriën
  Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Alleen dan bewijzen ze hun nut. Bij ernstige infecties, zoals een longontsteking of bacteriële hersenvliesontsteking, kunnen ze levens redden. 
 • Ook bij bacteriën zijn antibiotica niet altijd nodig
  Ook bacteriële infecties genezen vaak spontaan na enkele dagen. Het lichaam heeft dan specifieke antilichamen aangemaakt die de indringers uitschakelen. Dit eigen afweersysteem blijft de beste oplossing. Neem daarom enkel antibiotica als je arts het nodig vindt.

Ga ook naar


Download