HomeZiekteGeneesmiddelenVeelgebruikte medicatie

Laxeermiddelen

Bij verstopping of obstipatie grijpen heel wat mensen naar laxeermiddelen. Deze geneesmiddelen mag je evenwel niet zomaar (langdurig) gebruiken.

Soorten

Afhankelijk van hun werking in de darmen zijn laxeermiddelen in verschillende groepen in te delen.

  • Zwelmiddelen of volumevergroters zoals lijnzaad, weegbreezaad en methylcellulose trekken water aan en vormen slijmoplossingen, zodat de ontlasting zacht blijft. Tevens geven ze de ontlasting meer volume, waardoor de spierwerking van de darm wordt gestimuleerd. Volumevergroters hebben een natuurlijke werking die gelijk is aan de werking van vezels in het voedsel. Ze zijn daarom de beste en veiligste keus voor langdurige behandeling van obstipatie. Om blokkering van de darm te voorkomen moet je bij het gebruik van deze middelen altijd voldoende vocht drinken. Dit is zeker nodig bij slikproblemen. Meestal worden deze middelen gegeven in de vorm van korrels of poeders. Het kan enkele dagen duren voordat ze effect hebben. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt bij de bestrijding van chronische obstipatie, bij obstipatie na een bevalling of na een operatie.
  • Andere middelen bevorderen het glijden van het voedsel of maken de darminhoud weker. Paraffineolie is het bekendst, maar die gebruik je beter niet. De olie belemmert de opname van bepaalde vitamines en kan bij slordige inname, zeker bij slikstoornissen, in de longen terechtkomen.
    Lactulose en lactilol kunnen bij ouderen en bij langdurig gebruik uitdroging en een verstoring van de chemische samenstelling van het bloed veroorzaken. Deze producten mogen daarom alleen in overleg met de arts worden toegediend.
  • Darmprikkelende laxeermiddelen werken rechtsreeks in op het darmslijmvlies. Het gebruik hiervan moet beperkt blijven tot een korte tijd. Tot deze groep behoren voornamelijk synthetische producten zoals bisacodyl.
  • Laxeermiddelen op basis van natrium, kalium of magnesium zijn beter bekend als zuiveringszouten. Ze worden gebruikt als de darm snel moet worden geledigd. Deze ‘purgeerzouten’ raden we af voor zelfzorg.
  • Contactlaxantia stimuleren de werking van de spieren van de darmwand, waardoor de beweeglijkheid van de darmen toeneemt. Meestal worden ze gebruikt wanneer andere middelen falen terwijl een vlotte lediging van de darm nodig is. Regelmatig gebruik van deze middelen is af te raden, omdat het lichaam eraan verslaafd kan raken. Bijwerkingen zijn diarree en buikkrampen. Fenolftaleïne kan huiduitslag geven en veroorzaakt een roze verkleuring van de urine.

Ga ook naar