HomeZiekteGeneesmiddelenVeelgebruikte medicatieLaxeermiddelen

Hoe en wanneer laxeermiddelen gebruiken?

Een verstandige levenswijze maakt het gebruik van laxeermiddelen overbodig. Neem ze in elk geval nooit zonder advies van een arts of apotheker.

Laxeermiddelen zijn alleen te overwegen wanneer de mogelijke oorzaak van de obstipatie is weggenomen. Hun werking wordt in grote mate bepaald door de toegediende hoeveelheid en de toestand van de darmen. Gebruik een middel nooit langer dan drie à vier dagen

Ook ‘lichte’ en ‘onschuldige’ laxeermiddelen kunnen bij langdurig gebruik ernstige en zelfs gevaarlijke problemen opleveren. Gebruik ze dus alleen als laatste redmiddel in uitzonderlijke situaties.

Omdat laxeermiddelen het werk van de darmen overnemen, kunnen ze deze ook lui maken. Hierdoor kan verstopping ontstaan. Dit is vaak het begin van een vicieuze cirkel, waar je beter niet in terecht komt. Sommige laxeermiddelen met een zachte werking, zoals zwelmiddelen, kun je veilig innemen. Andere middelen, zoals darmspoelingen (bv. Microlax, Fleet Enema), maken de darmen op een abrupte manier leeg en kunnen ongewenste bijwerkingen hebben bij onzorgvuldig gebruik. Lees daarom altijd de bijsluiter.

Sommige plantaardige producten, bijvoorbeeld op basis van rabarber en pruimen, worden vrij verkocht. Ze worden aanbevolen als middeltjes uit de wonderlijke schatkamer van de natuur. Ze staan niet als geneesmiddel geregistreerd en zijn eigenlijk gewone voedingsmiddelen. Voor veel van deze producten bestaat geen enkel bewijs van hun werkzaamheid en veiligheid. Extra voorzichtigheid is geboden voor bepaalde populaire kruidenthees. Zeker als deze planten bevatten zoals senna en aloë.

Ga ook naar