HomeZiekteGeneesmiddelenVeelgebruikte medicatie

Pijnstillers

Wanneer een pijnstiller?

Zoek in eerste instantie altijd naar de oorzaak van de pijn. Als je pijn hebt, dan wil je lichaam je een signaal geven. Dat mag je niet zomaar negeren. 

Heb je pijn zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, vraag dan raad aan je huisarts. Neem vlak voor een huisartsbezoek geen pijnstiller, want dan kan de arts je symptomen moeilijker interpreteren.

Welke pijnstiller?

Vraag bij de apotheker niet naar een specifieke pijnstiller, maar beschrijf wat je voelt. Op basis daarvan zal de apotheker je het nodige advies geven. 

Neem je op eigen houtje een pijnstiller, kies dan altijd voor paracetamol. Dat middel heeft het minste bijwerkingen. Er zijn ook andere pijnstillers op de markt die je zonder voorschrift kunt krijgen, maar die houden een groter risico in. Zeker als je ze combineert met andere medicatie. Gebruik ook nooit pijnstillers die je voorgeschreven kreeg voor een andere aandoening. 

Weet verder dat heel wat merken uitgebreid reclame maken, terwijl de goedkopere varianten precies dezelfde samenstelling en werking hebben. Wie slim kiest, kan dus heel wat uitsparen.

Welke dosis?

Soms volstaat 500 milligram paracetamol niet om de pijn voldoende te dempen. In dat geval doe je er goed aan om meteen 1 gram in te nemen. Als volwassene mag je maximaal 3 à 4 gram per dag nemen. 

Lees altijd goed de bijsluiterDaarin staat bijvoorbeeld of het product ook bij maagkwalen of bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners veilig is. Je leest ook met welke bijwerkingen je eventueel rekening moet houden en of voor bejaarden en ondervoede personen de dosis verlaagd dient te worden.

Overschrijd nooit de dosis, want dat kan ernstige leverproblemen veroorzaken. Combineer ook niet op eigen houtje met andere pijnstillers. Schenk bij kinderen extra aandacht aan de juiste dosering. Die vind je eveneens terug in de bijsluiter. 

Kun je verslaafd raken?

Eigenlijk kun je aan alles verslaafd geraken, maar een middel zoals paracetamol heeft op zich geen verslavende werking. Bij hoofdpijn is er wel gewenning mogelijk. Als je gedurende drie maanden of meer elke dag een pijnstiller neemt, dan kan die pijnstiller op zich net meer hoofdpijn veroorzaken. 

Heb je langer dan vier dagen hoofdpijn, vraag dan altijd raad aan een arts. Voor migraine en bepaalde andere vormen van hoofdpijn bestaan er specifieke pijnstillers. Die gebruik je enkel op voorschrift, in overleg met je arts.

Dokter Michiel Callens, preventie-arts CM

Ga ook naar