HomeZiekteGeneesmiddelenVeelgebruikte medicatieSlaapmiddelen

Andere slaapmiddelen

Naast benzodiazepines kunnen ook kruiden, melatonine en H1-antihistaminica slapeloosheid bestrijden. 

Ook deze middelen zijn slechts aangewezen als het functioneren overdag ten gevolge van slapeloosheid gestoord is. Je dient ze slechts kort - in principe niet langer dan een tot twee weken - te gebruiken, steeds samen met het toepassen van de slaaptips en een goede slaaphygiëne.

Melatonine

Melatonine is een hormoon. Zijn plaats tegen slaapstoornissen is echter beperkt. En er is nog weinig bekend over de veiligheid ervan. Het middel wordt voorgeschreven voor de kortetermijnbehandeling van slapeloosheid bij 55-plussers.  

H1-antihistaminica

Bepaalde middelen tegen allergie worden soms gebruikt bij slapeloosheid. Vooral aan het begin van de behandeling kun je overdag slaperig zijn. Deze middelen mogen niet gebruikt worden als je borstvoeding geeft. Lees meer

Kruiden

Voor sommige kruiden zijn er beperkte aanwijzingen dat ze werkzaam zijn. Meestal ontbreken er evenwel gegevens over en wordt hun doeltreffendheid aanvaard op basis van ervaring en het langdurige gebruik ervan. De kruiden die slapeloosheid tegengaan, zijn niet schadelijk. Er zijn ook geen veelvoorkomende of belangrijke bijwerkingen bekend. Mocht je er toch last van hebben, bespreek je dit het best met je arts of apotheker.

Apotheker Frie Niesten, medische directie CM

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen