HomeZiekteKlachten en ziektenAtopisch eczeem

Welke zijn de symptomen?

Eczeem is onlosmakelijk met jeuk verbonden. Dit vervelende verschijnsel wordt bevorderd door de droge huid die mensen met eczeem vaak hebben. Door de kwaal verliest de huid immers meer vocht en bevat ze minder vetten, zelfs op plaatsen waar geen spoor van eczeem te bespeuren is. Door het wrijven en krabben wordt de aandoening in stand gehouden en kan ze zelfs verergeren. Vooral bij kinderen leidt dit wel eens tot infecties.

De letsels bij atopisch eczeem zijn:

  • een droge huid die rood, warm en gezwollen is;
  • schilfertjes;
  • rode bultjes;
  • vochtblaasjes;
  • vochtafscheiding;
  • korstjes;
  • een dikkere huid indien de kwaal chronisch is.

Eczeem met enkel rode, schilferige plekken noemt men droog eczeem. Zijn er vochtblaasjes die openbarsten en wondjes veroorzaken, is er sprake van nat eczeem

Typisch is dat ook niet aangetaste huid droog is en schilfert, wat de jeuk in de hand werkt. Mensen met atopisch eczeem zijn daardoor ook gevoeliger voor huidinfecties. Bovendien raakt de huid makkelijker geïrriteerd door onder meer kleding, afwasmiddelen, wol en nylon, en door zich frequent te wassen met zeep. 

De aandoening kan gedurende een korte tijd optreden (acuut eczeem) maar ook jarenlang blijven bestaan (chronisch eczeem). 

  • Bij acuut eczeem drogen de blaasjes in tot korstjes, schilfert de huid en neemt de roodheid af. 
  • Bij de chronische vorm houdt de ontsteking aan, verdikt de huid, worden de huidlijnen grover en kunnen (pijnlijke) kloven ontstaan. Bij de chronische vorm wisselen periodes met en zonder eczeem elkaar vaak af.

Verloop

Hoewel atopisch eczeem op elke leeftijd kan opduiken, slaat het meestal al op zeer jonge leeftijd toe, vaak nog voor de eerste verjaardag. 

Bij baby’s wordt de kwaal op de wangen ook ‘dauwworm’ genoemd, omdat vochtige plekken verschijnen die op dauwdruppels lijken en de huiduitslag, net als een worm, ringvormig is. Eczeem bij baby’s komt vooral voor op de wangen, achter de oren en op de hoofdhuid en op handen en voeten. 

Naarmate het kind ouder wordt en bij volwassenen, verplaatst het eczeem zich vaak naar de binnenzijde van armen en benen: elleboogplooien, polsen, knieholtes en enkels. 

Als het kind twee tot vier jaar oud is, neemt de kwaal meestal af. Bij anderen nemen de symptomen geleidelijk af tijdens de periode van lagere school

Bij jongvolwassenen kan het eczeem soms terug opduiken. Soms ontstaat er op latere leeftijd astma of hooikoorts

Jongeren ouder dan veertien jaar en volwassenen krijgen meestal de chronische vorm van eczeem. Doorgaans neemt de ernst van de aandoening af met het ouder worden.

Veelgestelde vragen

E. Rummens en M. Callens, preventie-artsen CM

Ga ook naar