Contacteer ons

HomeZiekteKlachten en ziektenBaarmoederhalskanker

Hoe verloopt de behandeling van voorloperletsels of baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker is een kanker die zich traag ontwikkelt en bijna altijd genezen kan worden als hij tijdig ontdekt wordt. De behandeling is afhankelijk van de ernst van het vastgestelde letsel maar ook van andere factoren zoals je leeftijd en eventuele kinderwens.

Voorloperletsels

Als er sprake is van voorloperletsels, wordt het aangetaste weefsel vernietigd of weggenomen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren.

 • Cryochirurgie
  Het aangetaste weefsel wordt vernietigd door bevriezing. Een verdoving is niet nodig. Je hoeft ook niet in het ziekenhuis te blijven.
 • Laserbehandeling
  De arts vernietigt het aangetaste weefsel met laserlicht. Ook hiervoor is geen verdoving nodig en hoef je niet in het ziekenhuis te blijven.
 • Lusconisatie
  De gynaecoloog verwijdert onder plaatselijke verdoving met behulp van een metalen lus die elektrisch verhit wordt het aangetast stukje weefsel van de baarmoedermond.
 • Conisatie
  De gynaecoloog verwijdert onder plaatselijke of volledige verdoving het aangetaste weefsel tijdens een kleine operatie. Het bovenste stukje van de baarmoedermond wordt weggesneden. Het weggesneden stukje heeft de vorm van een kegeltje (conus). De baarmoeder zelf blijft intact. Dat kan in dagkliniek of met een korte ziekenhuisopname. Aan de hand van het weggenomen weefsel kan men controleren of alle abnormale slijmvliezen met een voldoende marge weggenomen werden.

Baarmoederhalskanker

Is er sprake van kanker, doet de arts eerst verder onderzoek naar het stadium van de kanker en de eventuele verspreiding ervan in het lichaam. Op basis daarvan beslist hij over de eigenlijke behandeling (bv. wegnemen van baarmoeder, radio- en/of chemotherapie).

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar