Contacteer ons

HomeZiekteKlachten en ziektenBaarmoederhalskanker

Wat als het uitstrijkje een afwijkend resultaat geeft?

Geen paniek

Als bij een eerste uitstrijkje afwijkende cellen gevonden worden, hoef je niet onmiddellijk te panikeren. De cellen die weggenomen worden, zijn immers van nature sterk onderhevig aan veranderingen en niet alle celveranderingen wijzen op kanker of zijn er voorlopers van. Vaak blijken de eerder vastgestelde afwijkingen bij een herhalingstest verdwenen zonder enige behandeling.

Verder onderzoek

Als een uitstrijkje een afwijkend resultaat geeft, kan verder onderzoek aangewezen zijn, om met zekerheid te kunnen vaststellen of er sprake is van kanker of voorloperletsels in de oppervlakkige slijmvlieslagen van de baarmoederhals.

Bij een colposcopie bekijkt de arts de wanden van de vagina en de baarmoederhals met een colposcoop. Dat is een soort vergrootglas. De arts brengt speciale kleurstoffen aan op de baarmoederhals. Afwijkende cellen nemen die op zodat ze zichtbaar worden. De arts neemt dan met een speciaal tangetje kleine stukjes weefsel weg (= biopsie) voor verder onderzoek onder de microscoop. Daarmee kan definitief de aard van de afwijking vastgesteld worden.

Het is een snelle, eenvoudig, pijnloze en goedkope manier om baarmoederhalskanker op te sporen. De resultaten daarvan krijg je binnen de twee weken.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar