HomeZiekteKlachten en ziektenBedplassen

Wat kan ik zelf doen?

Je kind zal maar stoppen met bedplassen als het er zelf klaar voor is. Je kind moet begrijpen wat bedplassen is, zodat het begrijpt wat het moet leren. En je kind moet bovendien gemotiveerd zijn om ermee te stoppen. 

Je kind kan er niets aan doen dat het in bed plast en heeft dit niet onder controle. Je kind dwingen ermee te stoppen, boos worden of straffen zal niet helpen, integendeel. Dit schaadt het zelfvertrouwen van je kind, terwijl het bedplassen blijft. 

Focus niet op de leeftijd en maak er niet te snel een probleem van. Want hierdoor zal je kind zich minder goed in zijn vel voelen, zich schamen en het risico lopen op een lager zelfbeeld.

Tips

  • Leg je kind uit wat bedplassen is, wat de functie van de blaas is en dat het de bedoeling is dat je kind wakker wordt om te gaan plassen als de blaas een signaal geeft dat ze vol zit.
  • Motiveer je kind als je samen hebt beslist dat het klaar is om zonder luier te slapen. 
  • Drinken heeft geen invloed op bedplassen. Laat je kind echter nooit, en zeker niet in de uren voor het slapengaan, cafeïnehoudende dranken drinken. 
  • Laat je kind voor het slapengaan nog eens rustig plassen. Als het niet lukt, is dat niet erg.
  • Toon begrip bij ongelukjes en heb geduld. Zeg wel dat het jammer is en motiveer je kind opnieuw om de volgende nacht droog te blijven. 
  • Wees enthousiast als je kind een nacht droog blijft. Beloon het niet op lange termijn, want dit heeft bij bedplassen geen effect. 
  • Gebruik luierbroekjes indien het toch nog niet lukt om het bed droog te houden. Het heeft immers geen zin om in natte lakens te slapen en het dragen van een luierbroekje is dan voor iedereen veel aangenamer. Luierbroekjes zullen er overigens niet voor zorgen dat je kind het bedplassen minder snel zal afleren. 
  • Geef een luierbroekje aan een volwassene als je kind nog in bed plast en elders gaat logeren (bv. bij een vriendje, op kamp, op bosklas). Zo kan het discreet worden aangetrokken en vermijd je dat vriendjes het luierbroekje vinden.

Veelgestelde vragen

Bron: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco), bewerkt door Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar