HomeZiekteKlachten en ziektenCOPD

Wat kan ik zelf doen?

Stop met roken

Stoppen met roken is noodzakelijk om COPD efficiënt te behandelen. Hierdoor kan de verloren longfunctie weliswaar niet worden teruggewonnen, maar de chronische ontsteking en verdere beschadiging van de longen zullen verminderen en de conditie van de longen zal minder gauw verslechteren. Blijven roken zou een doeltreffende behandeling van de ziekte belemmeren en de aandoening zal sneller verslechteren. 

Hou er wel rekening mee dat het na een rookstop enkele maanden kan duren voordat je merkt dat het hoesten en het opgeven van slijm afneemt. 

Eet gezond en beweeg voldoende

Ook gezonde voedingsgewoonten en voldoende lichaamsbeweging zijn onontbeerlijk voor COPD-patiënten. 

Door klachten van kortademigheid en hoesten kan het soms lastig zijn om voldoende te eten. Bespreek dit zeker met je arts of met een diëtist. Het is belangrijk om tekorten te vermijden. Hierdoor zouden klachten kunnen toenemen en stijgt ook het risico op infecties. 

Fysieke inspanning kan klachten uitlokken. Toch is voldoende lichaamsbeweging heel belangrijk, anders gaat je fysieke conditie erop achteruit en krijg je nog vaker klachten van kortademigheid. Blijf dus zeker voldoende in beweging. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, fitness. Stel eventueel een aangepast programma op met een kinesist. Sommige patiënten hebben ook baat bij een longrevalidatie in het ziekenhuis. Voorzichtigheid is echter wel geboden als de ozonconcentratie het alarmpeil overschrijdt. Dan kunnen patiënten het beter iets rustiger aan doen.

Veelgestelde vragen

Bron: Riziv, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download