HomeZiekteKlachten en ziektenGehoorverlies

Hoe wordt gehoorverlies behandeld?

Gehoortest

Herken je bij jezelf een aantal signalen van gehoorverlies, kan je in eerste instantie terecht bij je huisarts. Misschien is een eenvoudig weg te halen oorprop wel de oorzaak. 

Is er meer aan de hand, dan is een gehoortest door een neus-, keel- en oorarts (NKO-arts) of een audioloog in een erkend hoorcentrum aanbevolen. Zo kun je in de Goed hoorcentra terecht voor een gratis gehoortest.

Voor de concrete diagnose en het eventueel voorschrijven van een hoorapparaat verwijst de audioloog je door naar de NKO-arts.

Medicatie

Medicatie kan bepaalde gehoorproblemen verlichten. Oordruppels worden bijvoorbeeld vaak voorgeschreven bij een ontsteking van de uitwendige gehoorgang of bij vochtige afscheiding uit het oor. Naargelang hun samenstelling zijn er verschillende soorten oordruppels: met antibiotica, ontsmettende stoffen en/of ontstekingsremmende stoffen. 

Gebruik oordruppels nooit op eigen houtje, want onoordeelkundig gebruik kan heel wat schade berokkenen. Vraag steeds het advies van een arts.

Hoorapparaten

Hoewel er steeds betere en kleinere modellen bestaan, heerst er nog steeds een grote drempel om een hoorapparaat aan te schaffen. Nochtans kan het heel wat ongemakken verminderen. 

Een hoorapparaat gebruikt wat er nog overblijft van het gehoor om je zo goed mogelijk te laten horen. Het versterkt de tonen die de haarcellen opvangen, zodat de gehoorzenuw voldoende informatie doorkrijgt.

Er zijn verschillende soorten hoorapparaten. Sommige versterken vooral hoge tonen, andere de lage tonen of de middentonen. Daarnaast verschillen de toestellen ook in de hoeveelheid versterking die ze geven. Afhankelijk van het specifieke probleem kan worden gekozen voor een toestel in het oor, achter het oor of een intra-kanaal-toestel dat bijna volledig in de gehoorgang zit.

Een hoorapparaat verbetert vooral de gesprekken tussen twee personen en in goede luisteromstandigheden. Gesprekken op grote afstand, in groep of in een lawaaierige omgeving blijven ook met een hoorapparaat niet zo eenvoudig. Het toestel versterkt immers niet alleen wat de gesprekspartner zegt, maar ook de omgevingsgeluiden. 

Omdat elk apparaat andere functies heeft, hou je bij de aankoop ervan het best rekening met je levenswijze.

Heelkundige ingrepen

In een aantal gevallen kan een heelkundige ingreep problemen aan het buiten- of middenoor verhelpen. Een voorbeeld ervan zijn de trommelvliesbuisjes (diabolo’s) die vaak bij kleine kinderen met herhaalde oorontstekingen worden geplaatst of voor de reconstructie van gehoorbeentjes. 

Indien de oorzaak van slechthorendheid zich in het binnenoor situeert, is een operatie zinloos. Daarvoor kan enkel een hoorapparaat een (gedeeltelijke) oplossing bieden. 

Een goedaardig gezwel van de gehoorzenuw kan meestal wel via een heelkundige ingreep verwijderd worden.

Veelgestelde vragen

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen