HomeZiekte en behandelingKlachten en ziektenHaaruitval

Hoe kan ik haaruitval behandelen?


Zelftest

Heb je de indruk dat je aanzienlijk meer dan vijftig tot honderd haren per dag verliest, dan kun je dit nagaan door gedurende 24 uur de uitgevallen haren te tellen.

Doe dit ofwel vier dagen na de laatste wasbeurt of - indien je je haren vaker wast - 24 uur vóór de volgende wasbeurt.

Een andere mogelijkheid is om zachtjes te trekken aan een bosje van zowat honderd haren. Komen er meer dan twintig los, is verder onderzoek nodig.

Behandeling vaak zinloos

Haarverlies heeft heel wat mogelijke oorzaken. Indien je een arts consulteert, zal deze dan ook eerst nagaan of bijvoorbeeld medicatie of een aandoening de boosdoener is.

Doorgaans wordt echter geen oorzaak gevonden en is een behandeling dus zinloos.

Bij mannelijke kaalheid heeft een behandeling hoe dan ook geen nut. Deze vorm van haaruitval is namelijk geen ziekte en over de oorzaak tast men nog in het duister. Enkel haargroeimiddelen op basis van minoxidil kunnen de haargroei tijdelijk stimuleren. Maar de nieuwe spaarzame donsharen vallen vrij snel uit, nadat men de behandeling stopzet.

In sommige landen gebruikt men het geneesmiddel Propecia, met finasteride als werkzaam bestanddeel. Bij zowat de helft van de mannen levert dit product nieuwe haren op. Maar het effect is tijdelijk en beperkt. Bovendien treden nevenverschijnselen op zoals erectieproblemen, groei van de borsten en zelfs impotentie. In ons land is dit product dan ook niet beschikbaar tegen haaruitval.

Wonderremedies bestaan niet

Door de complexiteit van het probleem en het ontbreken van pasklare oplossingen, is haaruitval een geliefkoosd terrein voor kwakzalvers en zelfs voor de geneesmiddelenindustrie.

Ze overspoelen de markt met talloze lotions en crèmes om kaalheid tegen te gaan. Allerlei dure voedingssupplementen en vitaminepreparaten zijn zelfs in de apotheken beschikbaar.

Maar hun werking is niet bewezen. In het beste geval hebben de zogenaamde wonderremedies geen enkel effect. Soms doen ze zelfs meer kwaad dan goed.

Dikwijls krijgt men de raad om een kuur minimaal drie maanden vol te houden. Deze termijn is niet toevallig gekozen. Bij tijdelijke haaruitval beginnen de haren namelijk binnen de drie maanden spontaan opnieuw te groeien. Voor de gebruiker lijkt het evenwel alsof deze spontane haargroei aan het product te wijten is.

Haarstukje, pruik of transplantatie

Indien de kaalheid of kale plekken je storen, kan een haarstukje of pruik de oplossing zijn.

Of je kunt opteren voor een haartransplantatie. In dit geval doe je er goed aan om de voor- en nadelen van deze dure ingreep te overwegen. Informeer je ook over de verwikkelingen, mogelijke littekens, de techniek, het te verwachten resultaat en het kostenplaatje. En maak bij voorkeur een contract op waarin alles beschreven staat.

Vooraleer over te gaan tot de definitieve transplantatie, wordt een proefsessie gedaan van ongeveer tachtig tot honderd transplantaten (grafts). Is het resultaat bevredigend, kun je besluiten om de eigenlijke transplantatie te laten uitvoeren. Over het uiteindelijke resultaat zijn sommigen tevreden, anderen niet.

Veelgestelde vragen

Dokter Michiel Callens, preventie-arts CM