HomeZiekte en behandelingKlachten en ziektenHoge bloeddruk

Hoe wordt een hoge bloeddruk behandeld?


Als een gezonde leefstijl onvoldoende resultaat oplevert, kunnen daarnaast geneesmiddelen nodig zijn om de bloeddruk onder controle te houden. Er is een uitgebreid gamma bloeddrukverlagende middelen op de markt. Deze worden meestal goed verdragen. Je arts zal uitzoeken welk geneesmiddel voor jou het meest geschikt is. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Het lichaam heeft verschillende systemen om de bloeddruk te regelen. Dit gebeurt via de nieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten. De geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen, werken via deze mechanismen.

  • Vochtafdrijvende middelen (diuretica) zorgen ervoor dat extra vocht wordt uitgeplast.
  • Bètablokkers verminderen de werking van de natuurlijk aanwezig bloeddrukverhogende mechanismen via de zenuwen.
  • Calciumblokkeerders remmen de opname van calcium in de cellen van de bloedvatwanden waardoor de bloedvaten wijder worden.
  • ACE-remmers binden zich aan ‘Angiotensin-Converting-Enzyme’ (ACE) waardoor de vorming van een bloeddrukverhogende stof in het lichaam wordt geremd.
  • Angiotensine II receptorantagonisten of sartanen beletten dat een bloeddrukverhogende stof kan inwerken op de bloedvaten waardoor die ontspannen en wijder worden.

Vaak is een combinatie van deze geneesmiddelen nuttig zodat je ze in een lagere dosis kan innemen, wat minder nevenwerkingen geeft.

Voor een blijvend effect is het belangrijk om de medicatie trouw in te nemen, elke dag, je hele leven lang. Stop er dus nooit mee op eigen houtje. Doe je het toch, blijft de kans op een hart- of vaatziekte groot, zeker als er nog andere risicofactoren zijn.

Neem bij nevenwerkingen altijd contact op met je arts.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar