HomeZiekteKlachten en ziektenKater

Hoe voorkomen?

Niet of met mate drinken, is uiteraard de beste manier om een kater te voorkomen. Maar soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Leg daarom jezelf vooraf een limiet op en hou je eraan. Of zorg ervoor dat je Bob bent. Dan heb je meteen een grondige reden om niet te drinken.

Toch een avondje op stap?

  • Zorg ervoor dat je vooraf genoeg gegeten hebt. Dat vertraagt de alcoholopname en vermindert de prikkeling van het maagslijmvlies, wat de kans op braken verkleint. Een ‘bodempje leggen’ is dus geen slecht idee. 
  • Combineer alcohol niet met cafeïnerijke drankjes zoals koffie of cola. De cafeïne werkt onder meer hoofdpijn en een sneller vochtverlies in de hand. Zout daarentegen houdt het vocht vast en zal de verhoogde urineproductie tegenwerken.
  • Drink na ieder glas alcohol een glas water.
  • Hoed je voor het mengen van alcoholische dranken. Dit heeft weliswaar geen invloed op de totale concentratie alcohol in het bloed. Maar het kan je wel een zwaardere kater opleveren. Elke drank bevat immers ook specifieke bestanddelen die kleur en smaak geven aan de drank, maar ook effect kunnen hebben op het lichaam. Hoe meer verschillende dranken je verbruikt, hoe groter het risico hierop. 
  • Hecht geen belang aan de spreuk 'wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn', want ze heeft geen grond van waarheid. De volgorde van de dranken speelt immers absoluut geen rol, noch voor de gevolgen, noch voor de totale concentratie alcohol in het bloed. Overigens zegt de Engelstalige spreuk net het tegenovergestelde dan de Nederlandstalige: 'beer after wine, and you’ll feel fine, wine after beer and you’ll feel queer’.

Is het kwaad geschied?

Drink voor het slapengaan veel water

Preventief een pijnstiller nemen heeft weinig zin, want tegen de ochtend is die al lang weer uitgewerkt.

Veelgestelde vragen

Dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar