HomeZiekteKlachten en ziektenObstructieve slaapapneu

Hoe wordt obstructieve slaapapneu behandeld?


Verhoging van de luchtdruk in de luchtwegen (CPAP)

Verhoging van de luchtdruk in de luchtwegen (continue positieve luchtdruk of CPAP) vormt de hoeksteen van de behandeling bij matige tot ernstige obstructieve slaapapneu. Meestal wordt via een maskertje lucht aangevoerd in de neus. Zo ontstaat een positieve luchtdruk die ervoor zorgt dat de luchtweg openblijft en de ingeademde lucht naar de longen kan stromen. 

Een CPAP-behandeling vermindert klachten van slaperigheid. Een effect is reeds zichtbaar na een nacht. De waakzaamheid, aandacht en rijvaardigheid normaliseren. Na verloop van tijd herstelt ook de geheugenfunctie. 

De behandeling is enkel doeltreffend indien ze correct en voldoende wordt toegepast. Dit vraagt meestal levenslang een dagelijkse inspanning van jou en je huisgenoten. 

In het slaapcentrum krijg je de nodige informatie over de behandeling en leer je hoe je het toestel moet gebruiken. 

Slapen in een andere houding

Soms speelt ruglig een belangrijke rol bij het ontstaan van obstructieve slaapapneu. In dat geval volstaat het soms om te vermijden dat je op je rug slaapt. Dit kan door een tennisbal op de rugzijde van de nachtkledij te bevestigen. Vaak wordt deze aangepaste slaaphouding gecombineerd met andere behandelingsmethoden.

Apparaatje in de mond (mondprothese)

Bij lichte tot matige obstructieve slaapapneu, waarbij vooral de partner last heeft van het gesnurk, zijn mondprothesen soms een goede oplossing. Ook als je CPAP niet verdraagt of niet kan gebruiken, bieden ze een mogelijk oplossing. 

Afhankelijk van de oorzaak zal het apparaatje tijdens de slaap je onderkaak naar voren houden, het zacht gehemelte omhoog houden of voorkomen dat je tong achteruitzakt. Hierdoor neemt de opening van de keelholte toe, waardoor de lucht vlotter naar de longen stroomt. 

Heelkunde

In sommige gevallen kan ook een heelkundige ingreep soelaas bieden. Er moet dan een duidelijke anatomische oorzaak zijn die via een operatie kan worden verholpen. Een bekend voorbeeld is het verwijderen van de amandelen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld operaties aan het zacht gehemelte, de tong of het kaakgewricht.

Veelgestelde vragen

Bronnen: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco) en www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen