Contacteer ons

HomeZiekteKlachten en ziektenObstructieve slaapapneu

Welke zijn de gevolgen?

Effecten op je gedrag

  • Er is een verband tussen de ernst van de obstructieve slaapapneu en de slaperigheid overdag. Bij lichte vormen valt de slaperigheid overdag mee, bij matige en ernstige vormen kan de slaperigheid overdag extreme vormen aannemen. 
  • De waakzaamheid en aandacht verminderen reeds bij lichte vormen van slaapapneu. Hierdoor is er ook een effect op de rijvaardigheid. Mensen met ernstige obstructieve slaapapneu lopen dubbel zoveel risico op een auto-ongeval. 
  • Het kortetermijngeheugenleerproces en denkvermogen verminderen bij matige en ernstige vormen. Ook het langetermijngeheugen is vaak aangetast. 
  • Ook je gemoedstoestand verandert. Zo kunnen verhoogde prikkelbaarheid, vermoeidheid en soms ook depressie ontstaan.

Effecten op je hart en bloedvaten

De inspanningen van spieren om de afsluiting te overwinnen, het verlaagde zuurstofgehalte en het herhaaldelijk ontwaken, hebben 's nachts een weerslag op je bloeddruk en hartslag. Dit heeft een weerslag op je hart en vaatstelsel. Je risico op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartziekten en beroerte neemt toe.

Effecten op je stofwisseling

  • Mogelijk heeft obstructieve slaapapneu een effect op het ontstaan van een gestoorde suikerspiegel en diabetes
  • Het herhaaldelijk zuurstoftekort zou het vetgehalte in het bloed verhogen en de lever vervetten
  • Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor slaapapneu. Maar omgekeerd zou obstructieve slaapapneu kunnen leiden tot overgewicht en toename van het buikvet

Voor al deze bevindingen is evenwel verder onderzoek nodig.

Veelgestelde vragen

Bronnen: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco) en www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen