Contacteer ons

HomeZiekteKlachten en ziektenObstructieve slaapapneu

Welke zijn de symptomen?

Na een ademstop is het mogelijk dat je wakker schrikt of je ademhaling stokt. Je kan echter evengoed verder slapen zonder iets te merken. Maar ook dan wordt je slaap onderbroken en is het mogelijk dat je de gevolgen van een verstoorde slaap ondervindt. 

Snurken

Snurken komt vaak voor bij obstructieve slaapapneu. Na een aantal keren luid snurken volgt een stilte door de ademstop. De ademhaling herneemt nadien met een luide snurk

Maar ook zonder snurken kan je ernstige slaapapneu hebben. 

Slecht slapen

Bij obstructieve slaapapneu wordt de slaap verstoord door doorslaapproblemen en vroegtijdig wakker worden. Er treden ook klachten op zoals nachtmerries, nachtelijke kortademigheid, verstikkingsgevoel en dikwijls plassen ’s nachts. 

Gelijktijdig met de ademstilstand worden vaak bewegingen gemaakt: soms lichte beenbewegingen, maar soms ook bruuske bewegingen met armen en benen. Dit kan uiteraard je bedpartner wekken. 

Veelvuldig zweten en een droge mond komen eveneens dikwijls voor. 

Ondanks deze nachtelijke symptomen ben je je zelf er vaak niet van bewust dat je niet goed slaapt. Meestal merk je ook niet dat je ademhaling tijdelijk stopt. 

Slaperigheid overdag

Aanvankelijk merk je vaak niet dat je overdag slaperig bent. Nochtans zorgt de gestoorde slaap ervoor dat je niet uitgerust bent en last hebt van vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid of stemmingswisselingen. 

Ook ongevallen op het werk of met de wagen kunnen het gevolg zijn van de slaperigheid. Bij extreme slaperigheid val je zelfs in slaap tijdens activiteiten zoals spreken en eten.

Dalende levenskwaliteit

Je levenskwaliteit kan enorm lijden onder het syndroom.

  • ’s Morgens heb je steeds het gevoel niet uitgeslapen te zijn, vaak heb je ook hoofdpijn
  • Doorheen de dag ben je prikkelbaar en ondervind je concentratie- en geheugenproblemen
  • Er kunnen depressieve gevoelensangsten en/of spierpijnen ontstaan. 
  • Sociale contacten en je huwelijk verlopen moeizamer. 
  • Vaak is er een verminderd libido.
  • Mannen kunnen last hebben van impotentie.

Veelgestelde vragen

Bronnen: Leerboek slaap en slaapstoornissen (uitg. Acco) en www.thuisarts.nl, bewerkt door dokter Elise Rummens, preventie-arts CM

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen